Contra-ofensiva ucraineană din Severodonețk. A murit generalul rus Roman Kutuzov, șeful de stat major al Armatei 29. Ziua 102 a războiului


Contra-ofensiva ucraineană din Severodonețk. A murit generalul rus Roman Kutuzov, șeful de stat major al Armatei 29. Ziua 102 a războiului

1. Kievul susține că o serie de contra-atacuri au eliberat parțial orașul Severodonețk, rușii rămânând doar în partea de est a orașului. Surse ruse susțin că doar zona industrială a Severodonețkului se mai găsește sub controlul trupelor ucrainene.

2. În Lisiceansk situația este dificilă, deși încă nu se duc lupte aici. Șoseaua Lisiceansk-Bahmut este în raza de acțiune a artileriei ruse și aprovizionarea orașului / evacuarea civililor sunt aproape imposibile. În Lisiceansk a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică și apă curentă, în oraș mai sunt circa 15-20.000 de civili. În timpul luptelor pentru controlul șoselei Lisiceansk-Bahmut a murit generalul rus Roman Kutuzov, șeful de stat major al Armatei 29.

3. Dinspre Izium și Liman trupele ruse au încercat să înainteze spre Slaviansk fără succes, ofensiva rusă este oprită la 20-30 de kilometri de oraș. Slaviansk a fost atacat ieri de ruși cu rachete.

4. Alte atacuri cu rachete ruse au fost înregistrate în Kiev, asupra căruia au fost trase cinci rachete din zona Mării Caspice, una a fost doborâtă de apărarea anti-aeriană, este primul bombardament asupra Kievului din luna aprilie.

5. Washington Post a lansat ideea „scenariului coreean” pentru Ucraina, respectiv acceptarea existenței a doua state ucrainene care să permită încetarea luptelor. Puterile occidentale nu își doresc prelungirea pe termen nedefinit a luptelor din Ucraina, iar țările europene sunt îngrijorate de costurile unui astfel de scenariu.

6. Der Spiegel publică un articol în care afirmă că Berlinul întârzie livrările de armament greu către Ucraina din două motive: temerea că Kievul ar deveni prea încrezător și ar putea ataca teritoriul Rusiei; lipsa de încredere în președintele Zelensky.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.