Vești proaste și din Turcia! Despotul islamist Erdogan candidează pentru un nou mandat de președinte


Vești proaste și din Turcia! Despotul islamist Erdogan candidează pentru un nou mandat de președinte

Liderul cu apucături dictatoriale al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte la alegerile programate să aibă loc anul viitor, în luna iunie

„Spun aici, Tayyip Erdogan este candidatul Alianţei Populare pentru preşedinte”, a declarat Erdogan în faţa susţinătorilor în oraşul Izmir de la Marea Egee, referindu-se la o alianţă electorală cu Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) de extremă dreapta, scrie DPA, potrivit agerpres.ro.

Mulţi observatori consideră cursa de anul viitor ca una dintre cele mai critice alegeri din istoria recentă a Turciei. După aproape 20 de ani la putere, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) islamo-conservator al lui Erdogan va merge la urne pe fondul unei crize monetare în spirală, celui mai ridicat nivel al inflaţiei în două decenii şi creşterii şomajului, printre alte probleme.

Opoziţia îl acuză de asemenea pe Erdogan de intimidare intensificată a potenţialilor rivali politici în perspectiva alegerilor din 2023.

AKP şi MHP au format o alianţă la alegerile din 2018, când Erdogan a fost reales cu puteri noi.

Cei mai mari rivali ai lor erau atunci Alianţa Naţiunii, incluzând principala formaţiune opoziţie Partidul Republican al Poporului (CHP) şi dreapta naţionalistă Partidul Iyi (Partidul Bun).

Erdogan i-a cerut de asemenea joi liderului CHP, Kemal Kilicdaroglu, să anunţe fie propria sa candidatura, fie să dezvăluie candidatul alianţei sale.

Recent, formaţiunilor CHP şi Iyi li s-au alăturat încă patru partide de opoziţie pentru a conveni asupra unei strategii care să înlocuiască ceea ce ele numesc regimul "autoritar" al lui Erdogan.

Blocul, care include doi foşti colaboratori ai lui Erdogan, pe fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu şi ex-ministrul de finanţe Ali Babacan, încă nu şi-a anunţat candidatul la preşedinţie.

Sursa: agerpres.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.