NATO și Statele Unite, pregătite pentru un război între Rusia și Ucraina care ar putea dura ani de zile


NATO și Statele Unite, pregătite pentru un război între Rusia și Ucraina care ar putea dura ani de zile

Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg . El consideră că alianța nu ar trebui să oprească furnizarea de arme moderne trupelor ucrainene, deoarece aceasta va „mărește șansele de eliberare a Ucrainei”.

„Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că conflictul poate dura ani de zile. Dar nu trebuie să slăbim sprijinul pentru Ucraina, chiar dacă costurile sunt mari - nu numai pentru asistența militară, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente ”, a spus Jens Stoltenberg .

El a adăugat, de asemenea, că NATO nu va deveni parte a conflictului și nu își va trimite armata în Ucraina, ci va continua să-și consolideze apărarea. NATO nu observă creșterea nivelului de pregătire a Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare, dar retorica părții ruse cu privire la utilizarea acesteia este „periculoasă și iresponsabilă”, a spus șeful Alianței Nord-Atlantice.

Stoltenberg anunțase că la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul acestei luni se va conveni asupra unui pachet de ajutor pentru Ucraina, care va ajuta țara să treacă de la vechile arme din epoca sovietică la echipamente standard NATO. Alianţa este pregătită să ajute Kievul să ocupe cea mai puternică poziţie în negocierile cu Rusia. Potrivit lui Stoltenberg , „ambițiile lui Putin depășesc Ucraina”.

„Așa-numitele „tratate de securitate” pe care Putin le-a prezentat NATO și SUA în decembrie anul trecut au făcut solicitări nu numai Ucrainei, ci și NATO. Aceste cereri echivalează cu o revizuire completă a ordinului european de securitate consacrat în Actul final de la Helsinki. Unul dintre principiile de bază ale acestui act este dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale ”, a spus secretarul general al NATO.

Mihail Podolyak , consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei , a declarat că Kievul nu va participa la discuțiile privind posibila cesiune a teritoriilor țării în favoarea Federației Ruse.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei , Dmitri Kuleba , a subliniat, de asemenea, că Kievul nu va fi de acord cu înstrăinarea unei părți din teritorii. Potrivit acestuia, țara nu vede nimic în neregulă cu un armistițiu cu Moscova în condițiile în care acesta ar duce la „eliberarea teritoriului ucrainean”.

În acest timp, Statele Unite și aliații săi se pregătesc pentru un conflict prelungit în Ucraina, administrația Biden încercând să își acducă aportul pentru a priva Rusia de victorie și a atenua efectele destabilizatoare ale războiului asupra economiei globale.

În ciuda creșterii ajutorului aliat și a moralului ridicat în rândul trupelor ucrainene, Kievul și susținătorii săi nu pot decât să spere într-un impas cu o armată rusă mult mai bine înarmată și superioară numeric. Fostul ambasador al SUA la NATO Ivo Daalder consideră că impasul de pe câmpul de luptă prezintă Statelor Unite o alegere grea: fie să continue să ajute Ucraina să mențină un status quo „sângeros” cu consecințele globale devastatoare pe care le presupune un război, fie să retragă sprijinul și să lase Moscova să câștige lupta.

„Asta ar însemna să dăm Ucraina ca hrană lupilor. Și nimeni nu este pregătit să facă asta”, a spus Daalder despre posibilitatea retragerii sprijinului pentru Ucraina.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru The Washington Post că oficialii administrației Biden au discutat despre posibilitatea unui conflict prelungit cu răspândire globală înainte de 24 februarie, deoarece serviciile de informații americane știau deja că Putin se pregătește să invadeze Ucraina. 

„Miza este atât de mare încât administrația Biden este gata să suporte chiar și o recesiune globală și o foamete în creștere ”, a spus sursa.

Oficialul Departamentului de Stat consideră că succesul Rusiei într-o ciocnire militară cu Ucraina este un rezultat inacceptabil atât pentru Statele Unite cât și pentru întreaga comunitate mondială.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.