După T-14 ”Armata”, Rusia se face de râs pe frontul din Ucraina și cu sicriul pe șenile ”Terminator”-2


După T-14 ”Armata”, Rusia se face de râs pe frontul din Ucraina și cu sicriul pe șenile ”Terminator”-2

Vehiculul de luptă Terminator - 2, destinat sprijinirii tancurilor rusești în acțiunile din Ucraina, prezentat de propagandiștii ruși drept cea mai nouă și mai eficientă armă de fabricație rusească, s-a dovedit a fi cel puțin nepotrivit pentru scopurile sale declarate în condiții de luptă. Echipamentul, care trebuia să protejeze rezervoarele, de pildă, s-a dovedit a fi incapabil a se proteja măcar pe sine, BMP-T „Terminator - 2” calificându-se practic în a fi mai vulnerabil la distrugere, de către armele antitanc, decât tancurile pe care ar fi trebuit să le apere.

În primele bătălii care au avut loc după ce primele piese Terminator -2 au fost transferate în Donbass, Forțele Armate ale Ucrainei au incendiat un astfel de vehicul și au mai scos din luptă, cu avarii semnificative, alte două astfel de vehicule, distrugerea țintelor mobile BMP-T „Terminator-2” dovedindu-se mai facilă decât eliminarea tancurilor rusești. 

"Terminatorul este mai înalt decât un tanc, deci este mai vulnerabil în a fi lovit de armele antitanc. Modulul de comandă este mai puțin protejat iar turela nu este la fel de blindată precum cea a tancurilor", a explicat expertul militar Oleg Zhdanov. În opinia sa, „Terminator”-ul rusesc poate fi numit un hibrid ineficient în a cărui construcție s-a pornit de la platforma de bază a unui vechi tanc T-72, pe care, în loc de tun, au fost montate două mitraliere din BMP-2 - echipamente din anii 1980 - iar pe laterale au mai fost adăugate câteva rachete și lansatoare de grenade.

„Practic vorbim de un concept vechi de vehicul de luptă, realizat în timpurile moderne, dar conceput tot pentru a participa la un război de genul celui de-al Doilea Război Mondial, cu confruntări mari între armatele de tancuri, cu participarea unei mulțimi de vehicule blindate. De fapt, Federația Rusă nu a produs nici măcar singură piesă de armament nou în cei 30 de ani ai săi de existență”, a subliniat Jdanov, subliniind faptul că motorul „Terminator”-ului, spre exemplu, a rămas neschimbat, având aceeași configurație precum cea a motorului de T-72, creat acum 50 de ani, greutatea echipamentului în schimb crescând considerabil, fapt în urma căruia vehiculul a devenit mai lent decât tancurile și mai puțin manevrabil.

BMPT „Terminator” este un vehicul blindat de luptă proiectat și fabricat de compania rusă Uralvagonzavod pentru a susține tancuri și alte AFV-uri în zonele urbane. BMPT este numit neoficial „Terminator” de către producători, fiind prezentat ca fiind puternic înarmat și blindat pentru a supraviețui în luptele urbane. BMPT „Terminator” este înarmat cu patru lansatoare de rachete 9M120 Ataka, două tunuri auto 2A42 de 30 mm, două lansatoare de grenade AG-17D și o mitralieră coaxială PKTM de 7,62 mm.

După cum spuneau și specialiștii, BMPT este construit pe șasiul tancului de luptă principal T-72, folosit pe scară largă. BMPT a fost proiectat pe baza experienței de luptă dobândite în timpul războiului sovietico-afgan și al primului război cecen. Mai multe prototipuri ale unui vehicul de luptă de sprijin pentru tancuri au fost create înainte de proiectarea actualului BMPT. 

Până la sfârșitul anului 2013, singurul operator al BMPT a fost Kazahstanul. Un număr mic de vehicule au fost livrate forțelor terestre ruse pentru evaluare începând cu 2005. Ministerul rus al Apărării a comandat în cele din urmă BMPT în august 2017 iar primele 10 vehicule au început să fie livrate la începutul anului 2018. La 1 decembrie 2021, prima companie BMPT din Forțele Armate ale Federației Ruse, cu nouă vehicule de luptă, a fost introdusă într-unul dintre regimentele de tancuri ale diviziei de tancuri din Districtul Militar Central. Noua versiune a vehiculului, denumită neoficial „Terminator-3”, încorporează șasiul, carcasele și componentele tancului T-14 Armata.

Exemple de versiune „îmbunătățită” a BMPT-72 au fost raportate la 18 mai 2022 a fi fost utilizate de armata rusă în bătălia de la Severodonețk. Potrivit datelor oficiale, în armata rusă existau la începutul războiului din Ucraina 18 Terminator, altele nemaifiind posibil să fie produse în continuare fără componente occidentale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.