VIDEO. „Băiatul care înoată repede” și rezultatele sale istorice. David Popovici: „Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei!” / Swimming World Magazine: „Este un talent rar, la fel ca Ian Thorpe sau Michael Phelps”


VIDEO. „Băiatul care înoată repede” și rezultatele sale istorice. David Popovici: „Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei!” / Swimming World Magazine: „Este un talent rar, la fel ca Ian Thorpe sau Michael Phelps”

David Popovici a devenit, luni seară, campion mondial la doar 17 ani, în proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, desfășurate la Duna Arena, între 18 și 26 iunie. 

Popovici a încheiat finala cu un timp de 1 minut, 43 de secunde și 21 de sutimi, un nou record mondial pentru un junior, pentru această probă. De altfel, înotătorul român a stabilit un nou record mondial de juniori și în semifinală. Popovici i-a învins categoric în finală, cu aproape o lungime de corp, pe campionul olimpic în exercițiu, britanicul Tom Dean, marele favorit, care a terminat cursa de luni pe locul 3, dar și pe campionul mondial la 400 metri liber, australianul Elijah Winnington, care a terminat abia pe locul 8.

Cu timpul de 1:43:21 David este în prezent al patrulea cel mai rapid om din istorie la proba de 200 de metri liber.

„Sunt doar un băiat care înoată repede, care are nişte antrenori și nişte părinţi foarte buni”, spunea David Popivici, în iulie 2021, la revenirea de la Campionatul European de juniori de la Roma, competiție în cadrul căreia a atras, pentru prima oară, atenția întregii lumi prin viteza și lejeritatea cu care străbate apa. Pe atunci în vârstă de 16 ani, Popovici cucerea trei medalii de aur, la 100 și 200 metri liber și la 50 m liber, dar și un argint, cu ștafeta de 4×100 m liber a României.

„E printre puținii care înoată foarte mult deasupra apei, adică îi vezi slipul când înoată”, declară Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic din înotul masculin românesc (bronz la Jocurile Olimpice din 2004), pentru publicația dor.ro. „Are abilitatea să pună mâna în apă și să fie diferit de orice alt înotător”, spune și Brett Hawke, fost înotător australian care a participat la două ediții olimpice, într-un interviu pentru publicația americană de specialitate Swimming World Magazine. „E ca Steph Curry la aruncările de 3 puncte. Nu poți replica asta. Are ceva special.”

După victoria lui Popovici de la Budapesta, Swimming World Magazine a opinat că tânărul din România este la fel de talentat precum legendarii Michael Phelps și Ian Thorpe, două nume uriașe în natație.

„La 17 ani l-a întrecut pe Tom Dean în penultimul sfert, iar apoi a obținut victoria și a devenit primul român care se clasează în vârful podiumului. Este un talent rar. Gândiți-vă la nume precum Michael Phelps sau Ian Thorpe. Dintr-un talent interesant, Popovici s-a transformat într-un adevărat concurent la medalii pe cea mai mare scenă a acestui sport”, mai notează Swimming World Magazine. 

Americanul Michael Phelps, 36 de ani, este de 24 de ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară și este deținătorul a șapte recorduri mondiale. Australianul Ian Thorpe, 29 de ani, a fost laureat cu nouă medalii olimpice, inclusiv cinci de aur, din două participări la Jocurile OlimpiceSydney 2000 și Atena 2004, la vârsta de 17 și respectiv 21 ani. Este cel mai medaliat sportiv australian. La Atena, în 2004, a devenit primul înotător care a cucerit o medalie în toate probele olimpice.

Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri. Treaba nu e terminată, încă mai am foame pentru performanță”, a declarat David Popovici, citat de Eurosport, după rezultatul fabulous de la Budapesta,

Rezultatul cursei istorice:

1. David Popovici - 1:43.21

2. Sunwoo Hwang - 1:44.47

3. Tom Dean - 1:44.98

4. Drew Kibler - 1:45.01

5. Felix Auboeck - 1:45.11

6. Kieran Smith - 1:45.16

7. Lukas Martens - 1:45.73

8. Elijah Winnington - 1:45.82

De-a lungul istoriei, România a mai obținut doar două medalii de aur la Mondiale, de fiecare dată la feminin. Au câștigat medalii de aur Tamara Costache, 1986 - 50 de metri liber și Diana Mocanu, 2001 - 200 de metri spate.

David Popovici va evolua pe 21 iunie în serii la 100 m liber, în aceeaşi zi fiind programate semifinalele, iar finala pe 22 iunie.

Seriile şi semifinalele la 50 m spate, probă în care este înscris Robert Glinţă, sunt programate pe 24 iunie, iar finala pe 25 iunie.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.