Tunurile germane autopropulsate Panzerhaubitze 2000 au fost, în sfârșit, livrate Ucrainei! Ministrul Apărării Oleksii Reznikov, pe culmile satisfacției: „Artileriştii noştri vor încinge câmpul de luptă" / Polonia a trimis pe front peste 240 de tancuri şi 100 de vehicule blindate


Tunurile germane autopropulsate Panzerhaubitze 2000  au fost, în sfârșit, livrate Ucrainei! Ministrul Apărării Oleksii Reznikov, pe culmile satisfacției: „Artileriştii noştri vor încinge câmpul de luptă" / Polonia a trimis pe front peste 240 de tancuri şi 100 de vehicule blindate

Kievul a anunţat sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de „arme puternice", capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, scrie agerpres.ro citând AFP.

Panzerhaubitze 2000 fac în sfârşit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene", a postat, marți seară, cu satisfacţie evidentă, pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, menționând ă apreciază eforturile Berlinului de a ajuta militar Kievul.

Artileriştii noştri vor încinge câmpul de luptă", a mai scris Reznikov pe Twitter, alături de o fotografie cu două Panzerhaubitze 2000 în acţiune.

Germania a anunţat la începutul lui mai că va furniza 7 astfel de obuziere blindate Ucrainei, pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse, fără a preciza în acel moment când vor avea loc livrările propriu-zise.

Berlinul nu a confirmat până acum nici livrarea tunurilor autopropulsate Panzerhaubitze 2000, nici numărul lor.

Panzerhaubitze 2000 este un tun automotor fabricat de grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Aparatele destinate Ucrainei provin din stocurile Bundeswehr, preciza la începutul lui mai ministrul apărării, Christine Lambrecht.

Soldaţii ucraineni urmau să fie instruiţi pentru utilizarea lor în Germania, începând cu jumătatea lunii mai.

Automotoarele Panzerhaubtize 2000 desfăşurate în Ucraina urmează să se alăture celorlalte 5 obuziere de acelaşi tip pe care Olanda a anunţat recent că intenționează să le furnizeze Kievului.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost criticat sever în Germania, dar şi de partenerii europeni precum ţările baltice şi Polonia, care consideră că sprijinul său militar pentru Ucraina este prea timid.

După ce şi-a limitat livrările de arme defensive, Berlinul a decis în cele din urmă să trimită material greu şi a anunţat la sfârşitul lui aprilie că intenţionează să furnizeze Kievului tancuri de tipul "Gepard", un sistem antiaerian autopropulsat.

 

Un alt furnizor important de armament și muniție pentru Ucraina este Polonia. Aceasta a furnizat Kievului peste 240 de tancuri şi 100 de vehicule blindate, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda.

Varşovia a trimis, de asemenea, sisteme de rachete, mitraliere şi muniţie, a mai afirmat liderul polonez în cursul unei întâlniri cu ambasadori.

În total, Polonia a oferit sprijin militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari cu scopul de a opri războiul din Ucraina şi de a se asigura că acesta nu se extinde pe teritoriul polonez.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.