La Kiev, lupta anti-corupție turează motoarele, în ciuda războiului. Cel mai cunoscut judecător al Ucrainei a fost trimis în judecată pentru fapte grave de corupție, după ce președintele Zelenski și procurorul general au fost acuzați că încearcă să-l scape


La Kiev, lupta anti-corupție turează motoarele, în ciuda războiului. Cel mai cunoscut judecător al Ucrainei a fost trimis în judecată pentru fapte grave de corupție, după ce președintele Zelenski și procurorul general au fost acuzați că încearcă să-l scape

Publicația The Kyiv Independent scrie că unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție a ajuns, în sfârșit, după lungi tergiversări, pe masa instanței Înaltei Curți Anti-Corupție a Ucrainei. Inculpat este Pavlo Vovk (foto sus), cel mai notoriu magistrat ucrainean, președintele Tribunalului Districtual din Kiev, care a devenit un simbol al nedreptății, inechității și impunității în Ucraina. 

Ani la rând, urmărirea penală a acestuia, pentru fapte grave de corupție, a fost blocată și sabotată de procurori, anchetatori și instanțe. 

Vovk și alți colegi magistrați au fost acuzați de uzurparea puterii, obstrucționarea justiției, crimă organizată și abuz de autoritate. În ciuda acestor acuzații, Vovk și-a păstrat funcția de președinte al Tribunalului din Kiev, care și-a reluat în aprilie activitatea, sub conducerea sa, după ce din 24 februarie fusese suspendată din cauza invaziei rusești. 

Într-o serie de înregistrări audio publicate de Biroul Național Anti-Corupție al Ucrainei (NABU), între 2019 și 2021, Vovk poate fi auzit cum pune la cale diverse aranjamente dubioase, dând ordine ilegale sau glumind că nimeni nu ar trebui să aibă dubii în privința capacității instanțelor de a se „prostitua politic”. Un alt judecător din subordinea acestuia spune și el că susține „orice ilegalitate în cadrul sistemului judiciar”.

„Suntem unici. Suntem singura curte care a supraviețuit tuturor vreme de cinci ani. Nedemiși, nereformați, neevaluați”, mai afirmă judecătorul Vovk în înregistrările obținute de NABU. Discuția era despre felul în care au reușit Vovk și colegii săi să blocheze toate tentativele de reformă în cadrul instituției. 

Jurnaliștii ucraineni mai relatează că Vovk a primit sume uriașe de bani pentru a da anumite sentințe favorabile, organizând procese-simulacru și proceduri false de selecție pentru posturi în cadrul Tribunalului. Schemele de corupție folosite de Vovk au influențat și pus presiune pe alte două instituții vitale din cadrul justiției ucrainene: Consiliul Superior al Magistraturii și Comisia Superioară de Calificare a Judecătorilor. 

Prezentele acuzații au fost formulate împotriva lui Vovk încă din 2020, dar procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, o apropiată a președintelui Volodimir Zelenski, a refuzat să emită un mandat de arestare pe numele importantului judecător. A refuzat, de asemenea, să autorizeze NABU să efectueze percheziții în biroul lui Vovk, eliberându-l din funcție pe adjunctul său care permisese deschiderea dosarului de corupție împotriva lui Vovk. 

Venediktova a respins însă suspiciunile de zădărnicire a dosarului lui Vovk, mai scrie The Kyiv Independent, publicația precizând că și președintele Zelenski a fost acuzat că a încearcă să-l scape pe Vovk. Zelenski nu a comentat niciodată aceste acuzații.  

În aprilie 2021 însă, Zelenski a trimis în parlament un proiect de lege pentru a desființa „curtea” lui Vovk. Proiectul s-a împotmolit în legislativul ucrainean, deși partidul lui Zelenski deține majoritate absolută.

De altfel, înainte de războiul declanșat de Rusia în 24 februarie, publicațiile independente din Ucraina și activiștii civici erau extrem de critici cu Zelenski căruia îi reproșau că amână reforma și curățarea sistemului judiciar ucrainean. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.