Liderii USR despre situația economică dramatică a României. Claudiu Năsui: „Inflația este o taxă. Acei politicieni care au crescut cheltuielile statului sunt cei din cauza cărora plătim această taxă!” / Cătălin Drulă: „România împrumută o mie de euro pe secundă și o face mai scump decât Rusia"


Liderii USR despre situația economică dramatică a României. Claudiu Năsui: „Inflația este o taxă. Acei politicieni care au crescut cheltuielile statului sunt cei din cauza cărora plătim această taxă!” / Cătălin Drulă: „România împrumută o mie de euro pe secundă și o face mai scump decât Rusia"

Liderii USR comentează public situația economică dramatică a României, în condițiile în care statul român a reușit „performanța” să se împrumute cu dobânzi record, prețul la carburanți crește aproape zilnic, iar puterea de cumpărare a populației este tot mai redusă.

Potrivit siteului cursdeguvernare.ro, Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat miercuri suma de 567,5 milioane de lei, pe o perioadă de 64 de luni, la un randament mediu de adjudecare de 9,23% pe an, un nou nivel record de dobândă, potrivit datelor oficiale. 

„Suntem în cea mai proastă situație economică din Uniunea Europeană, iar politicile acestui Guvern o adâncesc”, a precizat liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, pentru postul de radio DigiFm. 

„Statul în momentul de față colectează 4 lei de la oameni, peste care mai împrumută încă doi. Unul ca să plătească datorii din trecut, și unul ca să plătească cheltuieli actuale. România împrumută o mie de euro pe secundă și o face mai scump decât Rusia", a mai declarat Cătălin Drulă.

Și deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, postează pe pagina sa publică de Facebook despre inflație și cauzele acesteia, indicând ce ar trebui făcut: 

„1 leu din 2001 mai valorează astăzi 20 de bani.

Dacă sunteți o persoană care a avut încredere în leu în 2001 și v-ați ținut economiile în lei. Astăzi mai puteți cumpăra cu ei doar o cincime din cât valorau ei atunci. Evident, dacă i-ați ținut în bancă, ați mai primit și o dobândă mică acolo, dar foarte probabil insuficient cât să compenseze inflația.

Inflația este o taxă. Este o taxă invizibilă, față de care nu există evaziune. Dacă avem lei în buzunar, puterea lor de cumpărare va scădea odată cu fiecare leu nou tipărit de BNR.

Prețurile care explodează sunt fix efectul acestei taxe numită inflație. Dar de ce a tot crescut BNR masa monetară de lei? Pentru a susține deficitele guvernului. Și aici ajungem la sursa problemei.

Acei politicieni care au crescut cheltuielile statului sunt cei din cauza cărora plătim această taxă. Când îi auziți cum vor da mai mulți bani pentru „investiții” sau mai știu eu ce sună bine, să vă gândiți că nu o fac din banii lor, ci din banii dumneavoastră.

Fiecare leu din cei 65 de miliarde de lei cât va costa programul „Angel Saligny” - PNDL 3, un program de dus bani publici în firme de partid va fi plătit de dumneavoastră.

E ușor să fii generos pe banii altora.

Atunci când o să ne întrebăm de ce muncim dar sărăcim, să știm de ce.

Ce trebuie făcut? Fix ce am făcut cât am fost la ministerul economiei: am tăiat toate schemele de finanțat diverși politruci conectați, am tăiat toate sinecurile care se consolidaseră de 20 de ani și am început reducerea organigramei mamut a ministerului cu 30%, din care 40% funcții de conducere și multe altele de care am tot scris cât eram la minister”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.