Inspectorul care a redresat învățământul din Brăila dezvăluie cum a reușit județul rezultatele spectaculoase de la examenul de Evaluare Națională. „Suntem singurii cu trei simulări” / „Organizam aceste simulări când Ministerul nici nu se gândea la așa ceva”


Inspectorul care a redresat învățământul din Brăila dezvăluie cum a reușit județul rezultatele spectaculoase de la examenul de Evaluare Națională. „Suntem singurii cu trei simulări” / „Organizam aceste simulări când Ministerul nici nu se gândea la așa ceva”

Liberalul Cătălin Canciu, inspectorul șef al învățămâmântului brăilean, dat afară din funcție pe vremea PSD din motive politice (detalii AICI), apoi și de propriul partid (în iunie 2021, detalii AICI) pentru că era în „tabăra” pro Ludovic Orban, deși ocupa postul în urma unui concurs, a detaliat pentru Scena 9 „secretele” din spatele rezultatelor spectaculoase înregistrate de școlile din județul său la examentul de Evaluare Națională. 

Astfel de la „fenomenul Brăila” – în urmă cu câțiva ani, 36% dintre elevii brăileni nu erau înscriși la examenul de Evaluare Națională pentru a nu „strica” media județeană – județul a ajuns, anul acesta, pe podium alături de București și Cluj, reușind o rată de promovare de 91% în condițiile în care și numărul elevilor de clasa a8-a neînscriși la examen a scăzut considerabil. 

„Era problema aia cu fenomenul Brăila, că îi țin pe copii acasă. Nu mai există așa ceva! Toți copiii trebuie înscriși, le-am spus colegilor mei”, a precizat Cătălin Caciu, pentru siteul scena9.ro, adăugând că Brăila este singurul județ din țară care susține trei examene de simulare în timpul anului.

„Noi organizăm simulare întâi în decembrie, anul trecut a fost un an complicat și am organizat în ianuarie, după aceea se organizează cea națională în martie. A treia simulare o dăm în mai. Noi organizam aceste simulări când Ministerul nici nu se gândea la aceste simulări”, mai spune inspectorul general.

„După prima simulare din iarnă, inspectorii de specialitate încep să monitorizeze activitatea profesorilor, unde sunt medii slabe. Mergem în școli și la profesorul respectiv și îi ajută, le spune cum să testeze copiii sau diferite alte provocări care apar. Există un raport pe care îl facem după fiecare simulare. Dar nu ca să fie o hârtie acolo, mergem către fiecare școală să analizăm ce se întâmplă”, a mai precizat Canciu pentru scena9.ro.

„Fără să fim modești, ne așteptam la un rezultat bun pentru că tot anul ne-am pregătit, chiar dacă a fost unul complicat, cu multe schimbări de scenarii. A fost un an cu trei simulări, în care s-a observat foarte clar că am crescut de la una la alta și era firesc, pe fondul acestei evoluții, să obținem un rezultat foarte bun. Aproape 91% note de peste 5 înseamnă foarte mult pentru școala brăileană. În primul și în primul rând meritul este al copiilor, în al doilea rând al profesorilor pentru că dacă nu există echipă între profesor și elev nu pot exista rezultate, părinții care au susținut copiii din toate punctele de vedere, și nu în ultimul rând, rolul nostru, al Inspectoratului, pentru că noi în permanență am creat, și spun încă o dată fără modestie, un sens sistemului. Pentru că era mai ușor să zicem că nu mai facem simulări, că a fost un an greu, complicat, cu multe perioade de online. «Nu mai facem simulări, dă-le încolo!». «Nu ne mai interesa Centrul de Excelență și activitatea de acolo. Începem la anul!» Nu, eu chiar am crezut că putem repara din ceea ce s-a întâmplat. Și uite că astăzi (n.r. - ieri) rezultatele confirmă că traseul pe care noi l-am urmat n-a fost unul greșit”, a explicat Canciu și pentru Obiectiv de Brăila. 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizat, recent, într-o conferință de presă, că cea mai mică pondere a notelor peste 5 la Evaluarea Națională 2022 a avut-o județul Teleorman.

La polul opus este județul Cluj, cu 92,7 % din note peste 5. În București, ponderea notelor peste 5 este de 91,6 %, iar în Brăila – 91%, potrivit ministrului.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.