Primarul ucrainean aflat în exil: de foame, locuitorii din Mariupol au ajuns să vâneze porumbei comunitari, riscând boli grave. Forțele de ocupație se distrează copios pe seama suferinței oamenilor cărora războiul le-a luat tot


Primarul ucrainean aflat în exil: de foame, locuitorii din Mariupol au ajuns să vâneze porumbei comunitari, riscând boli grave. Forțele de ocupație se distrează copios pe seama suferinței oamenilor cărora războiul le-a luat tot

Un mesaj impresionant, citat de CNN, a fost dat luni publicității de Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, care dezvăluie că forțele de ocupație sunt incapabile să hrănească populația rămasă în oraș, iar localnicii, suferind permanent de foame, au ajuns să improvizeze capcane și să se hrănească cu porumbei.

În plus, cetățenii rămași fără case din Mariupolul distrus aproape în întregime mai sunt nevoiți să suporte și glumele batjocoritoare și umilitoare ale trupelor de ocupație care le-au răpit traiul confortabil de dinainte. „Și toate aceste lucruri se întâmplă în secolul XXI, în inima Europei și în fața întregii lumi”, mai spune primarul aflat în exil. 

Mesajul lui Boicenko se încheie și cu o serie de sfaturi adresate cetățenilor care riscă afecțiuni grave din cauza consumului cărnii de porumbel. Potrivit acestuia, care invocă opiniile unuia dintre cei mai importanți medici ai orașului, carnea de poumbel poate fi infectată cu diverși viruși și bacterii, putând provoca salmoneloză, encefalită, toxoplasmoză, histoplasmoză etc. „Aceste boli sunt foarte periculoase mai ales pentru copii și bătrâni. Iar în lipsa unei asistențe medicale corespunzătoare, pot fi mortale”, mai spune edilul din Mariupol. 

În urmă cu două săptămâni, și ministerul britanic al Apărării atrăgea atenția că Mariupolul este expus riscului unui focar major de holeră, din cauza înmormântărilor în masă și a lipsei apei potabil. 

Ulterior, potrivit altor relatări de presă, cel puțin 10-15 persoane se prezentau zilnic la spital cu simptome asemănătoare dizenteriei sau holerei, dar erau trimise acasă pentru că medicamentele necesare lipsesc, iar personalul medical nu dorea să se expună contactului cu aceștia, după cum relata pe Telegram un consilier al primarului Boicenko. Despre starea persoanelor bolnave sau despre afecțiunile pe care le-au contactat acestea nu au mai fost făcute apoi noi precizări. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.