Teodor Lazăr: Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin de 40%, iar ritmul de umplere este îngrijorător. Polonia a depășit 97%!


Teodor Lazăr: Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin de 40%, iar ritmul de umplere este îngrijorător. Polonia a depășit 97%!

„Instalațiile de înmagazinare a gazului din România sunt în acest moment umplute cu doar 40% din spațiul total de stocare. Instalațiile sunt umplute zilnic cu doar 0.4% din spațiul total de depozitare, și dacă actualul ritm se menține, vom intra în iarna 2022-2023 fără a avea rezervele pline. Astfel, România riscă ca la iarnă să fie nevoită să oprească gazul pentru companii dar și pentru cetățenii care îl folosesc pentru încălzire”, atenționează deputatul USR, Teodor Lazăr (foto jos), într-un comunicat remis redacției. 

Liderul USR compară situația din România cu cea din Polonia, o țară care are o situație geopolitică comparabilă cu a României. „Polonia a intrat în iarna 2021-2022 cu 97% din spațiul de depozitare asigurat și nu a scăzut niciun moment sub 58%. Prin comparație, România a intrat în iarna trecută cu doar 75% din spațiul de stocare plin și a scăzut până la 19%. Dacă am fi avut o iarnă cu temperaturi mai scăzute, gazul natural stocat de Guvern nu ar fi fost suficient și pentru industrie și pentru încălzirea populației”, arată Lazăr. 

„Nici în prezent situația nu ne avantajează. Polonia a demarat reumplerea depozitelor în mod susținut din 25 februarie 2022, România în mod intermitent din 30 martie 2022. În acest moment, capacitățile de gaz ale Poloniei sunt pline în proporție de 97%, iar România se află la mai puțin de 40%, asta în condițiile în care pe piața europeană este o competiție acerbă pentru gazul natural. Cifrele ne arată că dintre toate țările europene care au depozite de gaz semnificative, România stă cel mai prost, atât ca procent cât și ca ritm de umplere a acestora”, explică liderul USR. 

Lazăr arată că în ultimii ani, securitatea energetică a României nu a fost o prioritate pentru politicienii români. „Încă din 2006, când Rusia a închis gazul pentru ucraineni, a devenit evident că Moscova își folosește resursele de hidrocarburi ca pe un instrument în politica externă. Polonia este și de această dată un exemplu de țară care s-a pregătit pentru cele mai negre scenarii. Astfel, în ultimii 10 ani, Polonia și-a dezvoltat activ capabilitățile de stocare a gazelor naturale, crescând de patru ori volumul depozitelor de gaze, de la 0,73 mld.mc3 (7.75TWh) la 3,45 mld.mc3 (36,4TWh). În comparație, România a reușit o creștere simbolică, de la 2,89 mld.mc3 (30.5TWh) la 3,1 mld.mc3 (32,8TWh)”, conchide Lazăr.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.