Șefa diplomației britanice avertizează China comunistă: Invadarea Taiwanului ar fi o greșeală de calcul catastrofală!


Șefa diplomației britanice avertizează China comunistă: Invadarea Taiwanului ar fi o greșeală de calcul catastrofală!

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat la summitul NATO că invadarea Taiwanului ar fi "o greșeală de calcul catastrofală" din partea Chinei, adăugând că Regatul Unit și alte țări ar trebui să-și reconsidere relațiile comerciale cu țările care și-au folosit puterea economică în moduri "coercitive".

"Cred că, în condițiile în care China își extinde influența prin constrângere economică și își construiește o armată capabilă, există un risc real ca Beijingul să ajungă la o idee greșită care va avea ca rezultat o greșeală de calcul catastrofală, cum ar fi invadarea Taiwanului", a spus Truss.

Truss a mai menționat că odată cu extinderea ambițiilor strategice ale Beijingului, NATO trebuie să-și extindă conceptul strategic, care a fost actualizat ultima dată în 2010 și care urmează să fie reactualizat la summitul în desfășurare de la Madrid, pentru a face referire în mod specific la China. 

Țările și națiunile G7 precum Australia ar trebui să-și folosească "ponderea economică" pentru a contracara influența chineză, a spus Truss – adăugând că țări precum Marea Britanie ar putea chiar să-și regândească abordarea comercială cu Beijingul.

"Cred că din punct de vedere istoric nu am folosit această pârghie economică. Putem spune că am fost echidistanți în legătură cu cine facem comerț, cu cine lucrăm. Și cred că țările devin mult mai concentrate acum asupra: e un schimb comercial de încredere, avem încredere în acest partener? Îl vor folosi pentru a ne submina sau îl vor folosi în beneficiul reciproc al ambelor economii? Deci, comerțul a devenit mult mai geopolitic", a zis aceasta. 

Vorbind la summitul NATO de la Madrid, Truss a spus că Beijingul riscă să facă aceeași greșeală pe care a făcut-o președintele rus Vladimir Putin în Ucraina.

Ea și-a reiterat apelul către aliații occidentali privind înarmarea Taiwanului pentru a se asigura că dispune de mijloacele necesare pentru a se apăra în cazul unui atac.

"Am observat o colaborare sporită între Rusia și China și știm că China urmărește îndeaproape Ucraina", a precizat Liz Truss. 

Liz Truss a mai declarat că este "foarte îngrijorător" faptul că Beijingul a susținut recent pretențiile Argentinei de suveranitate asupra Insulelor Falkland.

Ea a spus totodată că națiunile occidentale trebuie să dezvolte alternative economice la China pentru a se asigura că nu devin dependente de aceasta în felul în care unele țări sunt în prezent de petrolul și gazele din Rusia. 

"Nu este vorba doar despre securitatea în sine. Este vorba despre securitatea economică", a spus aceasta. 

"Cred că lecția pe care am învățat-o din criza din Ucraina este dependența crescută a Europei de petrolul și gazele rusești, care a contribuit la faptul că Rusia s-a simțit capabilă să invadeze Ucraina", a mai zis Liz Truss. (sursa: The Guardian, The Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.