Impostura lui Putin: ”Politica Hoardei” din spatele propagandisticei ”frății între popoare”


Impostura lui Putin: ”Politica Hoardei” din spatele propagandisticei ”frății între popoare”

Uciderea în masă a civililor de către criminala armată rusă în regiunea Kiev este de fapt o repetare a tragediilor istorice petrecute în 1918 la Kiev și în 1708 la Baturin. În același timp, politica Moscovei a rămas încă în ”Zodia Hoardei”, mentalitățile ucrainene și ruse dezvoltându-se în mod evident diferit.

Această opinie a fost exprimată de istoricul ucrainean Alexander Alferov în emisiunea „Istoria pentru viitor” de pe postul TV „Lumea Nouă”. În desfășurarea întregului război al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Alferov a văzut „aceeași relație istorică” pe care Rusia și-a asumat-o din veacuri în legătură cu popoarele pe care le numește ”surori”. "Națiunile se apără, Rusia atacă. Nu este nici măcar inerție", a spus Alferov.

Potrivit istoricului ucrainean, clișeele rusești despre „frăția popoarelor” au fost concepute special pentru a fi vehiculate doar într-un singur sens. ”Rusia nu este interesată dacă popoarele pe care le numește surori chiar simt acest lucru. Când cineva spune: „Tu ești fratele meu”, iar celălalt nu e de acord cu acest fapt, aceasta nu este o frăție”, a subliniat expertul.

"Avem propriul nostru set de reguli, propria noastră mentalitate, propriile legi. Și mentalitățile noastre, cea a Ucrainei și cea a Rusiei, nu se intersectează în momentele inflexibile, când nu poți spune: voi renunța la asta sau la asta. Iar atunci începe un război al minților, un război al viziunilor asupra lumii", amintește Alferov.

Istoricul a amintit că Moscova, Tver, Dmitrov și alte principate care formau statul moscovit au fost sub stăpânirea Hoardei de Aur mongole mai bine de 250 de ani, această perioadă îndelungată punându-și amprenta pe resorturile mentale ale celor care propagă azi politicile revizioniste și expansioniste ale Rusiei. 

"Aceasta este alegerea poate firească a unui stat care trăiește sub dominația Hoardei. Dar când Moscova s-a eliberat de influența mongolă și a devenit independentă, politica ei a rămas, peste veacuri, tributară aceleiași mentalități a Hoardei ", a subliniat istoricul ucrainean.

Mentalitatea specială a ucrainenilor, potrivit expertului, este explicată după cum urmează:

„Fluxurile comerciale, cum ar fi „drumul de la varegi la greci”, „au demonstrat întotdeauna că în mod special comerțul este calea spre succes. Și, prin urmare, în Ucraina, comerțul liber a însuflețit diferite tendințe culturale. Prin urmare, nu e deloc întâmplător faptul că Ivan Fedorov, care a devenit primul tipograf din Lvov, a venit aici de la Moscova.

Rusia, pe de altă parte, s-a dezvoltat după un scenariu diferit. Închistată într-un spațiu restrâns, încercând periodic să „spargă o fereastră către Europa” pe mare, așa cum au făcut Petru I sau Ivan cel Groaznic, doar în pentru a primi direct bunuri de lux, iar asta doar pentru a servi elita, și nu pentru ca ruta comercială să servească economiei țării."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.