Graba privind tranziția către așa-zisa energie verde a vulnerabilizat SUA, penele de curent fiind iminente pe parcursul verii, avertizează un expert: "Cetățenii din cartierele sărace sunt cei ce vor suferi! Ați văzut vreodată o Kardashian plângându-se de lipsa de curent electric?!"


Graba privind tranziția către așa-zisa energie verde a vulnerabilizat SUA, penele de curent fiind iminente pe parcursul verii, avertizează un expert: "Cetățenii din cartierele sărace sunt cei ce vor suferi! Ați văzut vreodată o Kardashian plângându-se de lipsa de curent electric?!"

SUA s-ar putea confrunta la scară largă cu întreruperi de curent în această vară, problemă cauzată de deciziile politice privind trecerea abruptă la sursele regenerabile de energie, asta în timp ce sursele tradiționale de energie sunt scoase din funcțiune.

"Cred că întreaga țară este incredibil de vulnerabilă, pentru că întreaga țară se confruntă cu o lipsă uriașă de energie și nu cred că există niciun loc cu adevărat sigur", a declarat Daniel Turner, fondator și director executiv al Power the Future.

Dezbaterile planează asupra întreruperilor de curent care ar putea deveni larg răspândite în toată țara pe parcursul acestei veri, deoarece operatorii de rețea se luptă să satisfacă cererea crescută, o problemă care afectează unele state de ani de zile, dar care acum ar putea amenința o mare parte din țară.

Turner a spus că unele state sunt amenințate din ce în ce mai mult în acest an de această problemă, în special cele care au făcut eforturi politice pentru a trece la așa-numitele surse de "energie verde".

"Zonele țării pentru care aș fi cel mai preocupat sunt cele care au deja slăbiciuni inerente: Texas, California, New Mexico, New York, toată New England. Acestea sunt zone în care rețeaua electrică a fost slăbită din cauza unor decizii politice", a precizat Turner. 

Multe state au făcut demersuri pentru a renunța rapid la instalațiile care produc surse tradiționale de energie, cum ar fi cărbunele și gazele naturale, pentru a trece producția către surse regenerabile de energie, care în prezent nu au capacitatea de a ține pasul cu cererea de pe parcursul unei veri fierbinți. 

O parte a problemei privind sursele regenerabile de energie, cum ar fi cea eoliană și solară, e reprezentată de faptul că aceasta depinde de variabile din afara sferei controlului uman, unele zone neavând suficient vânt sau soare pentru a produce în mod continuu energie. Sunt în curs de dezvoltare bateriile care ar putea ajuta la stocarea în masă a producției de energie pentru o utilizare ulterioară, dar tehnologia este în prezent scumpă și nu este complet dezvoltată.

Turner susține că trecerea la energie regenerabilă este o greșeală totală.

Vestul Mijlociu al SUA este deosebit de vulnerabil în această vară, chiar dacă de zeci de ani a fost mai puțin afectat de întreruperile de curent cu care se confruntă de obicei partea vestică.

Autoritățile de reglementare din Illinois au avertizat cu privire la posibilitatea unor întreruperi controlate de energie electrică care ar putea avea loc în această vară, o companie de resort trimițând o scrisoare de avertizare clienților.

"Vestul Mijlociu ar putea să nu atingă capacitatea de generare necesară pentru a deservi sarcina maximă pe timpul verii în anumite condiții", a spus SouthEastern Illinois Electrical Cooperative într-o scrisoare. 

"În cazul în care se întâmplă acest lucru, cooperativa dumneavoastră va fi direcționată să deconecteze o parte din sarcină pentru a preveni o defecțiune a rețelei electrice", a mai precizat SouthEastern Illinois Electrical Cooperative.

Potențiala penurie a fost pusă de unii critici pe seama guvernatorului Illinois, Jay Pritzker, care a decis că statul trebuie să efectueze tranziția către energie 100% regenerabilă până în 2045, ceea ce a făcut ca investițiile în sursele tradiționale de generare de energie să scadă.

"Dacă te uiți la orice țară din întreaga lume sau orice stat din America, care a forțat obiectivele de energie verde prin acțiuni guvernamentale, niciunul dintre ele nu a avut succes", a argumentat Turner. 

"Și puteți analiza această chestiune pe mai multe dimensiuni, atât în ceea ce privește ceea ce au pretins sau pretind că ar produce în termeni de electricitate, cât și în legătură cu fiabilitatea și costul, dar și referitor la costul pentru consumatori", a mai zis acesta. 

Operatorii de rețea din Michigan s-au pregătit la rândul lor pentru posibilitatea întreruperilor de curent în această vară, evaluarea sezonieră a operatorului independent de sistem Midcontinent constatând "lipsuri de capacitate atât în ​​regiunile de nord, cât și în cele centrale ale MISO, lăsând acele zone cu un risc crescut de întreruperi controlate temporare", a declarat luna trecută JT Smith, directorul executiv al MISO.

Michigan a fost unul dintre statele care au făcut eforturi pentru a trece la sursele regenerabile de energie, scoțând simultan din funcțiune instalațiile tradiționale. Comisia pentru Serviciul Public din Michigan ia în considerare în prezent să scoată din funcțiune încă două centrale în viitorul apropiat.

Companiile electrice din Michigan și-au îndemnat clienții, inclusiv pe rețelele sociale, să ceară statului să mențină în funcțiune centralele.

"Avem nevoie de ajutorul tău pentru a menține luminile aprinse în Michigan în această vară și nu numai", a declarat luni pe Facebook directorul general al Cooperativei Thumb Electric, Dallas Braun.

"Fiabilitatea electrică este în pericol astăzi și se estimează că cererea va crește. Săptămâna aceasta, autoritățile de reglementare din Michigan iau în considerare închiderea mai multor centrale electrice în Michigan. Vă rugăm să vă alăturați demersului meu pentru a le spune că fiabilitatea contează și că nu ar trebui să închidă prematur aceste centrale", a mai zis acesta. 

Joe Trotter, directorul Grupului de lucru pentru energie, mediu și agricultură din cadrul Consiliului American de schimb legislativ, a declarat luna trecută pentru Fox News că factorii de decizie ar trebui să fie mai conștienți de impactul pe care îl vor avea deciziile lor asupra votanților. 

"Liderii noștri trebuie să fie cu adevărat conștienți de impactul de zi cu zi. Este grozav să privim spre viitor, dar prezentul are un impact uriaș asupra circumscripțiilor lor electorale", a zis acesta.

Între timp, Turner a susținut că întreruperile de curent vor afecta cel mai probabil oamenii din cartierele sărace și minoritare.

"Ei vor alege cartierele care intră în întuneric. Din punct de vedere istoric, când s-a făcut asta, s-au ales cartiere sărace și de obicei în care locuiesc minorități", a precizat Turner. 

Întreruperile de curent planificate anterior în state precum California au afectat în mod disproporționat cartierele sărace, fiind vorba inclusiv despre un caz din 2019 în care un cartier sărac, în mare parte hispanic, situat în Sonoma, a fost decuplat de la curent timp de opt zile în luna octombrie. Întreruperile deliberate nu numai că i-au aruncat pe locuitorii zonei în întuneric zile întregi, dar alterarea alimentelor care a rezultat acestei decizii i-au sărăcit și mai tare pe cei care dispuneau deja de un buget redus. 

"Chiar dacă electricitatea nu ajunge... facturile ajung", spunea atunci un localnic. 

"Uitați pe cine au decuplat. Ați văzut vreodată o Kardashian plângându-se de lipsa de curent electric? Sau pe cei de pe Silicon Valley, respectiv cei de la Facebook? Sunt toți bine... ei nu sunt niciodată cei cufundați în întuneric", a spus Turner.

"Uitați-vă și vedeți ce cartiere sunt oprite", a continuat acesta. 

"Urmăriți și vedeți ce se întâmplă în cartierele din California, New Mexico și New York care sunt decuplate temporar de la rețea. Asta vă va spune ce cred politicienii noștri despre alegătorii lor și vă va spune ce efect are agenda verde asupra țării noastre", a completat Turner. 

Dar unii susțin că nu sursele regeneraible de energie regenerabilă reprezintă problema, ci valurile de căldură determinate de schimbările climatice care forțează rețeaua dincolo de limitele sale, indiferent de sursa de energie utilizată.

"Schimbările climatice alimentează căldură extremă, secete, incendii și uragane, care suprasolicită rețeaua electrică învechită a Americii", a spus Climate Nexus într-o analiză la începutul acestei luni, citând un raport North American Electric Reliability Corporation care susținea că "temperaturile extreme, seceta continuă, iar problemele lanțului de aprovizionare ar putea forța rețeaua electrică în regiuni vaste din întreaga țară".

Analiza a remarcat că există "o rată în creștere a evenimentelor climatice record", susținând că asta contribuie atât la schimbările climatice, cât și la povara ce planează asupra rețelei electrice. 

"Combustibilii fosili sunt atât o cauză principală, cât și o influență accentuată asupra întreruperilor de curent; Extracția și arderea petrolului, gazelor și cărbunelui sunt principalii factori ai schimbărilor climatice, în timp ce infrastructura fosilă învechită, însoțită de volatilitatea sălbatică a pieței, a făcut ca aceste surse de combustibil să fie scumpe și nesigure", a precizat analiza. 

Dar Turner susține că există puține beneficii pentru mediu atunci când rețelele trec la eolian și solar.

"Ideea că s-au botezat ca verzi este o glumă. Ei folosesc mai mulți combustibili fosili în producție, instalare și apoi pentru redundanțele eoliene și solare decât dacă ar arde acești combustibili fosili direct pentru a produce electricitate. Deci ideea că sunt verzi este pur și simplu o minciună", a explicat Turner. 

"Pur și simplu mă uimește că încă discutăm despre asta, în condițiile în care ne uităm la toate datele, iar politicienii sunt încă hotărâți să promoveze energia regenerabilă atunci când se dovedește că nu e altceva decât un eșec", a mai spus acesta. 

Turned a precizau că SUA erau deja cea mai curată țară din lume înainte de decizia privind tranzi'ția către sursele regenerabile de energie.

"Cu toții ne dorim aer curat și apă curată și un pământ curat. Nimeni nu o face mai bine decât Statele Unite ale Americii. De departe suntem cea mai curată națiune de pe Pământ", a spus Turner, adăugând că trecerea de la surse regenerabile de energie "va scufunda cartiere întregi în întuneric".

El a trecut în revistă exemple de țări care au trecut înaintea SUA la eolian și solar, cum ar fi Germania, argumentând că oamenii de acolo încă nu au văzut niciun beneficiu din aceastî tranziție.

"Din toată lumea dezvoltată, Germania plătește cel mai mare preț pentru electricitate. Ei plătesc de aproape cinci ori mai mult decât noi pentru electricitate", a spus Turner.

Trecerea către surse regenerabile a făcut ca Germania să fie dependentă de gazul natural rusesc pentru a umple golul. În prezent țara în cauză a început chiar să readucă în funcțiune unele centrale pe cărbune. Ei au recurs și la cumpărarea de energie din Franța vecină, care produce peste 80% din electricitate prin capacitatea nucleară.

Turner a precizat că nuclearul ar putea fi o soluție și în SUA, dar a observat că o tranziție la mai multă energie nucleară ar putea fi destul de contestată. 

"Nuclearul este absolut una dintre cele mai puternice soluții. Nuclearul este absolut o soluție viabilă. Cea mai mare problemă pe care o are nuclearul e reprezentată de faptul că există o campanie de panicare foarte agresivă și foarte eficientă", a mai spus Turner. 

Turner a declarat că o mare parte din vina pentru situația actuală este a administrației Biden, având în vedere demersurile președintelui american de a forța tranziția către energia eoliană și solară. 

Prețurile energiei cresc acum, iar familiile se confruntă deja cu o inflație la niveluri record, neexistând speranțe pentru ameliorarea situației în viitorul apropiat. 

"Gazul natural în acest moment se tranzacționează probabil la mai mult de trei ori decât ar trebui. Există rulări cu gaze naturale, avem un deficit uriaș privind gazul, iar prețul este nebunesc. Prețul cărbunelui e probabil de patru ori mai mare decât ar trebui să fie și acestea sunt toate rezultatele politicilor energetice ale lui Biden", a menționat Turner. 

Graba privind tranziția la energia regenerabilă nu s-a limitat la administrațiile democrate, Texasul condus de republicani având probleme cu întreruperile de curent electric pe fondul tranziției la energia eoliană.

O furtună ce s-a produs iarna pe parcursul anului trecut a provocat întreruperi pe scară largă în Texas, multe dintre morile de vânt fiind oprite în mod deliberat, astfel încât să nu înghețe. Problema a fost una accentuată deoarece statul nu a avut o rezervă adecvată furnizată de centralele de gaze naturale pentru a evita astfel penele de curent. 

"Este o prostie bipartizană. Guvernatorii republicani din Texas au fost cei care ani de zile au promovat politici privind energia regenerabilă. Dacă asta se poate întâmpla în Texas, atunci suntem condamnați ca țară", a spus Turner. 

"Nu a existat nicio rezervă. De ce? Pentru că guvernatorii republicani au acceptat această minciună că vântul e tot ceea ce avem nevoie și vom fi bine", a continuat acesta. 

Vulnerabilitatea Texasului în legătură cu penele de curent a început să fie vizibilă și în acest an, statul trebuind să-și folosească deja în această lună rezervele de energie, pe fondul unei sporiri crescute a cererii.

Cu toate acestea, operatorii de rețea din Texas insistă că au resursele necesare în rezervă pentru a alimenta statul în următoarele luni de vară.

Dar Turner este sceptic, susținând că factorii de decizie ar trebui să înceapă să respingă "agenda verde".

"Este nevoie de mult curaj politic pentru a spune 'asta este doar o prostie'. Acestea sunt tehnologii eșuate, tehnologii foarte scumpe, realizate în taberele de sclavi din China și în realitate nu sunt verzi. Întrebarea mea pentru administrația Biden sau pentru alți guvernatori este: de ce continuați să mergeți pe această cale?", a conchis Turner. (sursa: Fox News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.