VIDEO. Aberațiile controversatului ambasador Andrîi Melnik pun în pericol relațiile Ucrainei cu Polonia


VIDEO. Aberațiile controversatului ambasador Andrîi Melnik pun în pericol relațiile Ucrainei cu Polonia

Ambasada Israelului din Berlin îl acuză pe ambasadorul ucrainean din Germania, Andrîi Melnik, de bagatelizarea Holocaustului, iar Polonia a calificat afirmațiile acestuia, dintr-un interviu de trei ore acordat jurnalistului german Tilo Jung, drept „inacceptabile”.

Ministerul ucrainean de externe a intervenit în scandal precizând, oficial, că părerile ambasadorului legate de politicianul pro-fascist Stepan Bandera (1909-1959) reflectă opiniile personale ale lui Melnik şi nicidecum poziţia oficială a Ucrainei. 

Ambasadorul Andrii Melnik l-a apărat pe Bandera, spunând că „nu a fost un criminal în masă al evreilor şi polonezilor” şi susţinând că nu există dovezi pentru astfel de acuzaţii.

Potrivit rfi.ro, ambasadorul a refuzat să comenteze declaraţia Ministerului de Externe de la Kiev. Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung”, care citează pe o purtătoare de cuvânt a ambasadei, Melnik nu poate comenta declaraţiile Ministerului de care aparţine.

Nu este primul scandal în care este implicat Andrîi Melnik, care din 2015 este ambasadorul Ucrainei la Berlin, amintește RFI. După izbucnirea războiului, intervenţiile sale publice au fost însoţite deseori de afirmaţii nediplomatice, provocatoare şi jignitoare la adresa unor politicieni.

Pe semnatarii unei apel pacifist controversat i-a făcut într-o postare pe Twitter) drept „tâmpiţi şi imorali”.

Antologic a devenit derapajul său verbal, din luna mai, cînd a spus că şeful guvernului german, cancelarul Scholz, se comportă ca un „caltaboş supărat”.

Interviul pe care l-a acordat vineri lui Tilo Jung a stârnit nu doarreacţiile de respingere amintite, din partea Poloniei şi Israelului, ci a declanşat şi un val de comentarii în presa germane și chiar din Statele Unite. 

Într-un fragment VIDEO din interviu publicat pe Twitter cu subtitrare în engleză de jurnalistul american Markus Haintz, Melnik este întrebat despre masacrarea polonezilor de către trupele lui Bandera în regiuni din vestul Ucrainei.

„Da, dar și polonezii au comis masacre împotriva ucrainenilor. Zeci de mii de ucraineni au fost uciși. A fost un război, iar Polonia încearcă acum să politizeze povestea asta”, a raspuns Melnik. (vedeți video AICI)

Întrebat despre Israel, dacă și aceasta se înșală aceasta cu privire la implicarea trupelor lui Bandera în uciderea a 800.000 de evrei, în condițiile în care toată lumea este de acord cu această versiune. „Toată lumea este de acord cu masacrarea a sute de mii de evrei de către trupele lui Bandera…mai puțin Ucraina”, spune jurnalistul Tilo Jung.

Melnik răspunde categoric: „Nu există dovezi privind implicarea trupelor lui Bandera în uciderea evreilor. Zero dovezi. Este un narativ impus de către Rusia până și zilele noastre și care a fost preluat de către Germania, Polonia și Israel…Sunt dornic să am o discuție obiectivă cu comunitățile evreiești în cazul în care acestea nu doresc doar să repete ce li se spune de decenii întregi”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.