Fericire mare la curtea tiranului. Putin i-a decorat pe „eroii” din Lugansk și a ordonat o „pauză operațională” pentru trupele din regiune / Un fost lider militar din Donbas dezvăluie care e, de fapt, situația reală de pe front: pierderile au fost mult prea mari pentru „un câștig nesemnificativ”. Ucrainenii vor contraataca!


Fericire mare la curtea tiranului. Putin i-a decorat pe „eroii” din Lugansk și a ordonat o „pauză operațională” pentru trupele din regiune / Un fost lider militar din Donbas dezvăluie care e, de fapt, situația reală de pe front: pierderile au fost mult prea mari pentru „un câștig nesemnificativ”. Ucrainenii vor contraataca!

Pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, tiranul de la Kremlin pare preocupat de soarta trupelor sale, ordonând, după cum relatează mai multe publicații ucrainene, o „pauză operațională” de refacere pentru forțele militare care au participat la capturarea regiunii ucrainene Lugansk. 

Vladimir Putin s-a întâlnit, pe 4 iulie, cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pentru a discuta cucerirea regiunii Lugansk, ocazie cu care a anunțat decorarea cu titlul de „Erou al Rusiei” a generalului-colonel Alexander Lapin și a generalului-maior Esedulla Abachev pentru „operațiunile militare” de la Lisichansk și Severodonețk.

Putin și Șoigu au calificat cucerirea Lisichanskului și a regiunii Lugansk drept una dintre cele mai mari victorii obținute de Rusia în Ucraina. 

Putin a mai decis ca trupele participante la bătăliile pentru Lisichansk și Severodonețk să intre într-o perioadă de refacere, gest interpretat de presa ucraineană și alți comentatori militari drept un semnal că președintele rus dorește să pară precupat de soarta militarilor săi, care s-au plâns adesea de tot felul de neajunsuri întâmpinate pe front. 

Un fost comandant militar naționalist, Igor Ghirkin, care s-a aflat în fruntea milițiilor separatiste în 2014, în Donbas, a postat însă pe canalul său de Telegram critici virulente la adresa Kremlinului, apreciind că pierderile forțelor ruse au fost mult prea însemnate pentru „un câștig nesemnificativ”. 

Înainte de întâlnirea lui Putin cu Șoigu, Ghirkin s-a plâns că cea de-a două fază a „operațiunii speciale” (după retragerea trupelor rusești din regiunea Kiev) nu a decurs așa cum era planificată, Rusia suferind pierderi uriașe în materie de forte militare și echipamente pe care apărarea Ucrainei le-ar fi provocat deliberat. 

Ulterior, după ce Putin a decis să acorde o perioadă de refacere trupelor sale, Ghirkin a revenit pe Telegram (unde are 400.000 de abonați) și comentat că asta le va permite trupelor ucrainene să preia inițiativa și eventual chiar să amenințe serios cuceririle Rusiei. În plus, Girkin a mai atras atenția că posibilitatea ca forțele armate rusești să mai avanseze pe teritoriul Ucrainei este limitată având în vedere trupele de care dispune Kievul și echipamentelor militare cu care a fost dotat. 

Potrivit autorităților europene și ucrainiene, Ghirkin ar fi colonel în cadrul serviciului rus de informații militare GRU. Apare pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene pentru rolul său în insurgența pro-rusă din estul Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.