Canada nu se grăbește să ajute Europa să scape de dependența de gazele rusești, deși dispune de resurse semnificative de gaze naturale


  • ACP
  • Jul 5, 2022 13:01
  • 1073
Canada nu se grăbește să ajute Europa să scape de dependența de gazele rusești, deși dispune de resurse semnificative de gaze naturale

Chiar dacă războiul din Ucraina nu pare să se sfârșească în curând, iar criza gazelor se adâncește în Europa, Guvernul canadian a anunțat nu va sprijini financiar proiectele instalațiilor de export a gazului natural lichefiat (GNL) care ar crește exporturile de gaz către țările europene. 

La sfârșitul lunii iunie au avut loc discuții între reprezentanții Guvernului german și al celui canadian pentru exportul de GNL de pe coasta estică a Canadei, dar abia acum s-a înțeles că nu s-a putut ajunge la niciun rezultat în privința susținerii proiectelor existente, propuse de Pieridae Energy Ltd.’s Goldboro în Nova Scoția și Repsol în New Brunswick.

"Părerea noastră este că sectorul privat ar trebui să investească banii pentru aceste proiecte, care ar trebui să se facă pe o bază comercială", a spus ministrul resurselor naturale Jonathan Wilkinson pentru publicația canadiană Globe and Mail. 

"Suntem cu siguranță dispuși să asistăm în conversațiile cu prietenii noștri din Germania care caută astfel de bunuri, pentru a ne asigura că există aranjamente pe termen lung, aranjamente contractuale care oferă siguranță sectorului privat", a completat acesta. 

Numai că din pricina mărimii investiției necesare pentru instalațiile de export pentru GNL, dependența totală de finanțarea privată înseamnă că dezvoltatorii din spatele celor două proiecte propuse au nevoie să încheie contracte de aprovizionare pe termen lung cu cumpărătorii lor europeni pentru amortizarea investiției și obținerea unui profit. Dar în condițiile în care orice formă de import de combustibili fosili pe termen lung contravine politicii Uniunii Europene privind angajamentele de reducere a emisiilor și a climei, e greu de crezut că se vor găsi investitori dornici să susțină proiectele terminalelor de export GNL. 

Cele două proiecte propuse se află într-un stadiu foarte incipient de dezvoltare, Pieridae Energy afirmând recent că va efectua un studiu de fezabilitate pentru proiectul său, Goldboro LNG, după ce l-a abandonat anul trecut. În prezent se află în construcție un singur terminal de export pentru GNL, în Kitimat, Columbia Britanică, aparținând unui consorțiu condus de Shell, care este programat să înceapă exportul abia peste trei ani, iar în momentul de față Canada nu are operațional niciun terminal de export GNL. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.