Kelemen Hunor, fostul partener de coaliție al lui Liviu Dragnea, atac scandalos la adresa Laurei Codruța Kovesi. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată"


Kelemen Hunor, fostul partener de coaliție al lui Liviu Dragnea, atac scandalos la adresa Laurei Codruța Kovesi. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată"

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a opinat într-un comentariu pentru Euronews, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva Uniunii Europene privind avertizorii de integritate, că „doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată".

„Doamna ar fi făcut bine să facă aceste declaraţii după ce legea este promulgată. Nu este o procedură finalizată, este la Curtea Constituţională, vedem ce spune Curtea, apoi ajunge la preşedinte. Probabil că se va întoarce în Parlament, nu ştiu ce va face preşedintele, dar eu cred că Guvernul va cere Curţii un termen mai apropiat şi după aceea vom vedea ce se va întâmpla. Dar sunt convins că doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi, la Euronews România, potrivit news.ro.

Liderul UDMR, partner de coaliție al lui Liviu Dragnea în perioada în care partidul acestuia și aliații se lansaseră într-un atac fără precedent la adresa justiției, atac soldat inclusiv cu demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, a precizat că „şi fără declaraţia doamnei Kovesi se ştia cam care este situaţia”. 

Kelemen a explicat că Directiva europeană nu poate fi preluată doar parţial, dar nici nu trebuie adăugat la aceasta atunci când este transpusă în legislaţia naţională. 

El a spus că este de acord cu ideea de avertizor de integritate, însă a arătat că nu este de acord cu denunţul anonim, pentru că „nu poţi să faci din societate o societate unde denunţul anonim devine o virtute”, amintind de anii comunismului. 

 Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.

 Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă care transpune o directivă europeană în acest sens.

 „Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004”, a precizat Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, precizând într-un comunicat de presă: „Legea, în forma impusă de Coaliția PSD-PNL-UDMR, slăbește considerabil protecția persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice și ridică obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR. În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituționalitate, printre care încălcarea obligațiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană și lipsa de claritate și predictibilitate a unor prevederi”.

USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii). Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislația internă să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecția oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli, mai arată comunicatul USR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.