VIDEO. Fost ambasador despre numirea comunistului cu „origine sănătoase” Petre Daea la Agricultură într-o perioadă dificilă: „PSD și-a extras mereu cadrele din pepiniera PCR și a Securității, față de care are o datorie eternă”


VIDEO. Fost ambasador despre numirea comunistului cu „origine sănătoase” Petre Daea la Agricultură într-o perioadă dificilă: „PSD și-a extras mereu cadrele din pepiniera PCR și a Securității, față de care are o datorie eternă”

Abulicul Petre Daea a revenit la Palatul Victoria într-o poziție cheie – Agricultura – în condițiile în care România se confruntă cu o secetă fără precedent, iar la nivel internațional se vorbește tot mai apăsat despre o criză alimentară cauzată de războiul început de Rusia în Ucraina. 

Dacă în vremuri mai bune, aparițiile publice ale lui Daea - întruchiparea slugărniciei de partid (nu a trecut atât de multă vreme de la aparițiile sale umile alături de Liviu Dragnea) și a habarnismului etalat public cu nonșalanță – stârneau hohote de râs și ironii memorabile, astăzi, felul în care PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, îl prezintă pe acest fost comunist cu „origine sănătoasă” drept „un om de calibru” și „un patriot foarte iubit de toți cei care activează mai ales în agricultură”, este terifiant, indicând mai ales faptul că actuala clasă politică este incapabilă să se rupă de trecutul comunist și vechile metehne.

Fostul ambasador Ciprian Mihali, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, surprinde, într-o postare pe pagina sa de Facebook, esența situației în care se află PSD de mai bine de 30 de ani, legăturile indisolubile ale acestei formațiuni cu fostul partid unic și cu organul represiv al acestuia – fosta Securitate: 

„Din păcate, numirea lui Petre Daea nu este nicio glumă proastă, nici vreo strategie sofisticată a mediocrului Nicolae Ciucă de a-și găsi colegi mai slabi decât el. 

Readucerea unui fost activist PCR în guvern, la fel ca readucerea lui Grindeanu și a altor oameni din apropierea lui Liviu Dragnea, ne spune că PSD și-a extras mereu cadrele din pepiniera PCR și a Securității, față de care are o datorie eternă. Nefiind el însuși decât un produs al puterii de dinainte de 1989, PSD n-a încetat să se înnoiască în straturi succesive, pe măsură ce dinozaurii din aparatul comunist mureau sau se retrăgeau cu pensiile lor speciale, dar înlocuindu-i cu odraslele acestora (bunăoară Alexandru Rafila), care au învățat de la bun început că trebuie să rămână fideli pe veci partidului. Iar partidul va ști să-i răsplătească, mai ales atunci când nu se află la guvernare, cum a fost cazul lui Sorin Grindeanu, dar cum se întâmplă pretutindeni în țară, la orice nivel al politicii.

Chiar dacă din când în când PSD dă impresia că se primenește, coloana lui vertebrală e neschimbată de 30 de ani, nu atât prin numele celor care o compun, cât prin profilul provenienței lor și al structurilor din care fac parte. PSD nu a plecat niciodată de la putere, a plecat doar din guvern, iar acum se pare că a găsit formula optimă prin care poate rămâne oricât la putere și cu oricine, cu riscuri minime, atâta vreme cât mecanismele de branșare la resursele țării se află sub controlul lor, așa cum s-a întâmplat și în 1980, și în 1990, și în 2000...

De aceea, e folositor pentru noi toți să încetăm să facem glumițe stupide cu cormoranii și să vedem cum se scrie istoria unei continuități a puterii într-o țară nereformată, unde cele mai mari afaceri s-au făcut din banii statului și de către oamenii statului.

Soliditatea PSD-ului nu e dată de o continuitate de decenii a acelorași figuri, ci de aderența perfectă a unui nou strat la stratul cel vechi, din care se hrănește și din care se legitimează, astfel încât din exterior poate fi privit ca o structură geologică omogenă și durabilă”. 

Membru PSD din 2001, Petre Daea, 72 de ani, a mai fost de mai multe ori ministru al Agriculturii. Prima dată în Guvernul condus de Adrian Năstase, în perioada iulie-decembrie 2004, iar apoi între ianuarie 2017 și noiembrie 2019, în cabinetele conduse Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Daea recunoștea într-un interviu în 2004, că a fost membru al Partidului Comunist timp de 19 ani, din 1970 până în 1989.

Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist, după ce a studiat patru ani la Academia Ștefan Gheorghiu, școala de partid și de cadre a PCR, scrie newsweek.ro.

Pentru a fi admis la „Ștefan Gheorghiu“, Daea a arătat că are o origine sănătoasă, a dovedit devotament față de Partidul Comunist, a fost propus de organizațiile muncitorești ale PCR și, în final, a primit binecuvântarea lui Nicolae Ceaușescu. 

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ (Ștefan Gheorghiu - n.red.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România. 

Acest aspect nu este menționat în cv-ul oficial al ministrului de astăzi al Agriculturii. Între 1982 – 1983, Petre Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorgiu“, urmând Institutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat. Pe site-ul guvernului, actualul ministru al Agriculturii pretinde însă că la institut ar fi obținut un doctorat, dar documententele consultate de Newsweek România îl contrazic. 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.