Diagnostricul psihologilor: Rusia e un spital de boli mintale. Societatea rusă se află în etapa debilizării. Cel mai recent SONDAJ Romir atestă că rușii sunt rupți de orice realitate


Diagnostricul psihologilor: Rusia e un spital de boli mintale. Societatea rusă se află în etapa debilizării. Cel mai recent SONDAJ Romir atestă că rușii sunt rupți de orice realitate

Disclaimer! Aceast text nu are scopul de a supăra pe cineva, ci doar prezintă datele sociologice așa cum au fost acestea analizate de ”Romir”, pentru a explica legătura cauzală între acțiuni/inacțiuni și anumite fenomene sociale, economice și politice.

Holdingul de investigații sociologice ”Romir” a făcut un sondaj în Federația Rusă în cadrul căreia a fost pusă doar o singură întrebare: care e cauza majoră ce vă încurcă să trăiți mai bine pe dvs ca cetățean și societatea în ansamblu? 

Rușii au enumerat multe cauze, dar cele mai multe procente le-au acumulat urmatoarele trei, pe care vi le prezint cu procentajul aferent:

1) inflația - 70% din respondenți;

2) salarii mici - 66%;

3) șomajul - 41%;

Sociologii au transmis datele psihologilor și aceștia, în urma analizei datelor, au pus o diagnoză: ”Societatea rusă se află la etapa debilizării. Grad moderat”.

De ce psihologii au emis asemenea diagnostic teribil?

Cei care au trecut vreodată comisia medico-militară știu de întrebările legate de logică, gândirea abstractă, cât și alte întebări care ar scoate la iveală anumite afecțiuni. Această întrebare este una din această categorie.

Explicația psihologilor constă în faptul că societatea rusă nu vede legătura cauzală între acțiuni și rezultat. Majoritatea rușilor nu poate percepe că fenomenele sociale, politice, economice nu pot exista în exteriorul societății. Ele sunt cauza anumitor acțiuni/inacțiuni înfăptuite de societate și/ sau guvernanți, și nicidecum nu pot exista sau apare de sine stătător. 

Oare inflația e o chestie apăruta din neant? Sau poate salariile mici? Nu, e rezultatul anumitor politici. Așadar, care poate fi cauza ce încurcă unui cetățean sau societății să trăiască bine? Însuși societatea și/sau guvernarea cu toate caracteristicile ei negative si nicidecum altceva.

Un răspuns de om rațional ar fi: coruptibilitatea clasei politice/coruptibilitatea societății, lipsa educatiei clasei politice/societății, ipocrizia clasei politice/societății și multe altele. Oricare din răspunsuri care ar fi caracteristice ale societății și/sau clasei politice (guvernării în ansamblu). Desigur că lipsa educației ca caractetistică a societății e cauza majoră și sursa tuturor relelor. 

Întotdeauna subiect al acțiunilor/inacțiunilor ce se petrec în stat este omul. Iar rezultatul acțiunilor/inacțiunilor acestuia creează anumite situații, contribuie la dezvoltarea anumitor fenomene sociale, politice, economice.

Poate oare corupția ca fenomen să existe de sine stătător? Desigur că nu! Corupția există pentru că sunt corupți cei care au o anumită putere de decizie și pentru că sunt corupți cei care sunt gata să dea mită!

Oare salariile mici/mari nu sunt rezultatul unor politici ale guvernanților aplicabile în economie, respectiv legate de politicile fiscale și bugetare?

Societatea rusă nu poate percepe că salariile mici, inflația, șomajul, traiul mizerabil sunt rezultatul guvernării elitei lor politice și, respectiv, rezultatul propriilor acțiuni/inacțiuni, în primul rând, prin votul adus și în, al doilea rând, prin tolerarea ani de zile a situației deplorabile și degradării oricărei posibilități de îndreptare spre democrație.

Iar voi, dragii mei, ați înțeles totuși care e cauza traiului prost în Republica Moldova? Societatea propriu-zisă (mai bine zis majoritatea) și guvernarea ca parte a societății. Alte cauze nu pot fi! Pentru că toate celelalte sunt rezultatul acțiunilor/inacțiunilor societății și/sau guvernării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.