O primă reacție pe piețele țițeiului față de întreruperea alimentării Europei cu gaze rusești prin conducta NS1


  • ACP
  • Jul 11, 2022 19:54
  • 927
O primă reacție pe piețele țițeiului față de întreruperea alimentării Europei cu gaze rusești prin conducta NS1

Întreruperea furnizării din motive tehnice, prin Nordstream 1, a gazelor naturale din Rusia, pentru o perioadă de 10 zile, către anumite părți ale Europei, a produs o reacție imediată în ceea ce privește prețurile țițeiului, pe fondul temerilor din ultimele săptămâni în legătură cu o probabilă izbucnire a recesiunii. 

Prețul țițeiului West Texas Intermediate a scăzut luni cu 2,37%, ajungând la 102,55 dolari pe baril, în timp ce țițeiul Brent a scăzut cu 1,86%, ajungând la 105,17 dolari pe baril. Deși este anunțată ca o oprire temporară, există îngrijorarea că oprirea gazelor din Rusia poate deveni permanentă ca o ripostă dură a Krelinului față de sancțiunile occidentale, ripostă care, potrivit economiștilor europeni, va duce la intrarea zonei euro în recesiune. (sursa: AICI)

Asta vine în perioada în care sunt din ce în ce mai clare datele ce indică intrarea în recesiune a Statelor Unite, după o perioadă de inflație masivă și de creștere a ratelor dobânzilor, care coroborat pun probleme mari economiei americane, ceea ce duce în final la scăderea cererii de petrol. (mai multe detalii AICI)

Nici în China nu se așteaptă o perioadă foarte bună, în condițiile în care se anunță noi închideri ale unor orașe mari din cauza răspunsului totalitar al autorităților comuniste față de răspândirea noii variante de coronavirus, iar asta înseamnă, de asemenea, un consum mai scăzut de petrol pentru țara comunistă. 

"Petrolul nu este imun la o recesiune, la o cerere mai slabă de petrol și se vă tranzacționa în scădere dacă nu pierdem cantități mai mari de petrol din Rusia. Și aceasta este, desigur, o incertitudine constantă", a declarat Bjarne Schieldrop, analist șef de mărfuri la SEB Group.

Citigroup Inc. anunțase deja la începutul lunii că prețul țițeiului s-ar putea prăbuși chiar până la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui an, dacă se instalează o recesiune severă în Statele Unite, dar piețele sunt încă în așteptare, nepărând convinse de direcția în care o va lua până la urmă economie globală. (mai multe detalii AICI)

Sursa foto: Hannibal Hanschke / Reuters

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.