Ucraina devine țară membră a unui important program tehnologic al NATO: "Vom contribui cu expertiza noastră la dezvoltarea securității colective!"


Ucraina devine țară membră a unui important program tehnologic al NATO: "Vom contribui cu expertiza noastră la dezvoltarea securității colective!"

Ucraina a dobândit calitatea de membru asociat al Programului Multilateral de Interoperabilitate (MIP) care implementează cooperarea tehnologică între armatele statelor membre NATO.

Decizia în cauză a fost luată prin vot la ședința anuală a Grupului de coordonare al MIP, a transmis Ukrinform citând Ministerul ucrainean al Apărării.

De acum înainte, Ucraina, în calitate de membru asociat MIP, are dreptul de a dezvolta și modifica la comun standardele-cheie ale NATO legate de interacțiunea sistemelor de control al luptei, respectiv alte standarde aferente, se arată într-un comunicat.

"Ucraina are un potențial IT puternic și este un aliat vrednic al NATO. Cu siguranță vom contribui cu expertiza noastră la dezvoltarea securității colective", a comentat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

După cum s-a menționat, cu sprijinul Fondului fiduciar C4 Ucraina-NATO și al programului MIP, a fost adusă o contribuție semnificativă la dezvoltarea Ukrainian Delta Situational Awareness System, care a fost conceput de specialiștii IT militari ucraineni începând cu 2016. Ofițerii Centrului pentru Inovare și Dezvoltare a Tehnologiilor de Apărare din cadrul Ministerului Apărării au prezentat potențialul Ucrainei, pe parcursul ședinței Grupului de Coordonare al MIP, citând exemplul funcționării Delta.

"Acordarea statutului de membru al Programului Multilateral de Interoperabilitate pentru Ucraina reprezintă o decizie de referință. Suntem recunoscători partenerilor noștri germani pentru sprijinirea cererii și aspirațiilor noastre. Acum Ucraina poate consolida cooperarea cu Alianța și țările din afara NATO. Această decizie arată succesele și progresele în dezvoltarea capacității Ucrainei de conștientizare a situației în lume", a subliniat colonelul Marat Utiushev, șeful Centrului pentru Inovare și Dezvoltare a Tehnologiilor de Apărare.

Ucraina a fost deja informată despre dobândirea calității de membru prin canale diplomatice oficiale. De asemenea, steagul Ucrainei va fi inclus în șablonul de proiectare al tuturor documentelor MIP. În scrisoarea lor, reprezentanții personalului de consultare, comandă și control (C3) al sediului NATO au remarcat că decizia a fost un bun exemplu al cooperării Ucrainei cu NATO și Aliații, în special în cadrul Proiectului de schimb de cunoștințe C4 NATO-Ucraina, a informat Ministerul ucrainean Apărării.

Programul de interoperabilitate multilaterală (MIP) este un program de cooperare tehnologică a forțelor armate ale statelor membre NATO. A fost creat la nivelul dezvoltatorilor naționali de sisteme informatice de management al luptei și are ca scop realizarea interoperabilității sistemelor naționale din categoria C2IS.

Unul dintre produsele MIP este MIP4-IES – un protocol și un model de date pentru schimbul de informații situaționale între sistemele de management de luptă. MIP și dezvoltatorii ucraineni ai Delta Situational Awareness System cooperează începând cu anul 2019. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.