Emilia Șercan acuză grupul Realitatea PLUS și pe fugarul PSD Cristian Rizea de implicare în operațiunea de kompromat care a vizat-o / Realitatea PLUS contraatacă dezlănțuit, calificând-o pe jurnalistă drept „impostoare” și acuzând-o de colaboare cu Rusia în vederea „destabilizării României”


Emilia Șercan acuză grupul Realitatea PLUS și pe fugarul PSD Cristian Rizea de implicare în operațiunea de kompromat care a vizat-o / Realitatea PLUS contraatacă dezlănțuit, calificând-o pe jurnalistă drept „impostoare” și acuzând-o de colaboare cu Rusia în vederea „destabilizării României”

Într-o investigație publicată în Pressone, siteul de presă care îi găzduiește valoroasele dezvăluiri privind plagiatele din lucrările de doctorat ale unor personalități politice, jurnalista Emilia Șercan arată că o echipă de specialiști suedezi în cyber security a făcut, în doar 10 zile, ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor care au publicat o captură de ecran pe care a predat-o poliției. 

Podul a relatat recent AICI despre operațiunea de kompromat care a vizat-o pe jurnalistă.

Investigația experților suedezi aduce dovezi pentru lucruri care anterior existau doar la nivel de intuiție: în operațiunea de kompromat este implicat și grupul media Realitatea Plus, care în februarie a avut rolul de a amplifica răspândirea pe internet a fotografiilor care au fost sustrase din device-urile jurnalistei. 

Imaginile publicate în februarie pe site-ul deținut de fugarul Cristian Rizea, fost deputat PSD condamnat definitiv în România la patru ani și opt luni de închisoare (dar încă neextrădat de R. Moldova), au fost republicate la 20 iunie de realitateadinmoldova[.]net, un portal online al cărui domeniu, respectiv server sunt înregistrate pe numele fiicei și fiului lui Maricel Păcuraru, proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus.

Realitatea Plus a răspuns acestor acuzații calificând-o pe jurnalistă drept „impostoare” și acordând spații ample declarațiilor halucinante formulate de infractorului Rizea, care o acuză pe Șercan inclusiv de colaborare cu Federația Rusă într-o operațiune care l-ar viza pe premierul Nicolae Ciucă. Detalii mai jos!

Sinteza investigației Emilia Șercan pentru Pressone:

„O echipă de specialiști suedezi în cyber security a făcut, în doar 10 zile, ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor care au publicat o captură de ecran pe care am predat-o poliției, ca probă, în ziua de 17 februarie.

Raportul întocmit de Qurium, o fundație non-profit care „sprijină organizațiile media care operează în regimuri represive”, se intitulează „Cum a fost ascunsă sursa campaniei de defăimare împotriva jurnalistei de investigație Emilia Șercan” și a fost publicat la 11 iulie. 

După analiza datelor, experții suedezi au concluzionat că patrianoastra[.]com, site-ul indicat de Poliția Română drept „sursa zero” a kompromatului, este un site-fantomă care a antedatat materialul, editorul făcând „un efort deosebit […] pentru a include manual o oră de publicare pentru fiecare articol” ulterior datei de 17 februarie 2022. 

Experții Qurium confirmă concluzia Bitdefender: imaginile au fost încărcate pe patrianoastra[.]com pe 18 februarie și nu la 17 februarie, cum susține Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliția Română.

Rolul site-ului fantomă patrianoastra[.]com, care între timp a fost dezactivat, a fost acela de a masca faptul că „sursa zero”, prima care a publicat imaginile furate și captura de ecran scursă de poliție, este realitateadinmoldova[.]md, un site deținut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 și nici până astăzi extrădat din Republica Moldova. 

Investigația experților suedezi aduce dovezi pentru lucruri care anterior existau doar la nivel de intuiție: în operațiunea de kompromat este implicat și grupul media Realitatea Plus, care în februarie a avut rolul de a amplifica răspândirea pe internet a fotografiilor care mi-au fost furate. 

Imaginile publicate în februarie pe site-ul deținut de Rizea au fost republicate la 20 iunie de realitateadinmoldova[.]net, un portal online al cărui domeniu, respectiv server sunt înregistrate pe numele fiicei și fiului lui Maricel Păcuraru, proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus”.

Realitatea Plus răspunde publicând pe siteul său un articol intitulat Cristian Rizea detonează "BOMBA": acuzații grave la adresa impostoarei Emilia Șercan: cum se lasă FOLOSITĂ de securiști pentru a destabiliza România”. 

„Cristian Rizea face acuzații șocante la adresa jurnalistei Emilia Șercan! Acesta a depus, marți, documente incendiare în fața procurorilor de la Chișinău, documente care ar arăta că Emilia Șercan ar fi orchestrat împreună cu servicii secrete din Federația Rusă atacul la premierul Nicolae Ciucă. Realitatea PLUS a contactat-o pe Emilia Șercan pe marginea acestui subiect, însă jurnalista a refuzat să transmită un punct de vedere”, scrie realitatea.net preluând declarațiile infractorului din cadrul unei emisiuni a postului tv. 

„Emilia Șercan este o impostoare folosită de către niște securiști, oameni din serviciile secrete din România, care, în complicitate cu un serviciu secret din Federația Rusă, au pus la cale căderea Guvernului condus de Nicolae Ciucă pentru destabilizarea țării. Acesta este principalul scop pentru care impostoarea Emilia Șercan a fost folosită", a declarat Cristian Rizea, în fața inspectorilor INI (Inspectoratul Național de Investigații, n.r.) de la Chișinău, unde s-a prezentat pentru a fi audiat în calitate de martor.

„Am fost chemat, trebuia sa fiu audiat de acum o lună. Am stabilit de comun acord pentru ziua de astazi. Am dat o declarție, am fost audiat in calitate de martor. In opinia mea, daca cei de aici nu va vor da, va voi spune eu peste cateva zile. Am ingropat-o definitiv pe Emilia Șercan. Este o impostoare. Are probleme grave de integritate. Tot ce am pulblicat dovedește că a fost folosită de o grupare, prin care serviciile secrete din Rusia căutau să -l dărâme pe premierul Nicolae Ciucă”, a mai spus Rizea.

Întrebat despre legatura cu serviciile rusesti, Rizea a spus că „am probe, documente, care atestă legaturile dintre gruparea din serviciile secrete românești cu cei din serviciile rusești cu Emilia Șercan. A avut un singur scop: darâmarea guvernului. Nicolae Ciucă e un general NATO, un om care si-a asumat funcția de prim-ministru, iar acum asta ne-ar mai fi trebuit un atac la destabililzarea Romaniei. Nu stam in Moldova?!, cu pericolul ca rușii să intre aici?!”. 

„Un plagiat inventat nu constituie decat un atentat la adresa stabilitatii. Am depus toate documentele. Rizea a îngropat-o definitiv pe Emilia Șercan”, a mai spus infractorul PSD.

„Lucrează din greu ca Nicolae Ciucă să nu mai fie prim-ministru. E vorba de cel puțin 3 ofițeri din structurile serviciilor secrete din România. E vorba si de un serviciu din Rusia, e vorba de legături documentate, despre cei trei ofițeri si cei din Rusia. Acum sunt chiar actvi, asta e problema cea mai gravă. (...) Sunt legături strânse ale seviciilor secrete rusești cu cei trei ofițeri. Nu știu de când datează. (...) Sunt și rezerviști (...) Am dovezi, am dat declaratii complete. Sunt lucuri care țin de ancheta interna a acestei comisii rogatorii. Nu am voie sa expun public. (...) Vă pot spune doar atât: Am materiale video, cu judecatori, procurori, fotografii. (...) ”, a declarat Cristian Rizea, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. Mai multe detalii AICI

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.