Atitudine ”frățească”


Atitudine ”frățească”

Despre sinceritatea și caracterul frățesc al raporturilor actuale dintre Chișinău și București putem trage concluzia și după următorul caz: pe 29 iunie 2022 noul Ambasador al României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu, a prezentat copia scrisorilor de acreditare la Externe. 

Chiar dacă nu există o reglementare internațională strictă vis-a-vis de durata prezentării scrisorilor de acreditare șefului statului, fiecare țară în parte decide acest termen în funcție de ordinea de prezentare, dar și de importanța și consistența relațiilor bilaterale. 

Chiar să nu fi găsit președinția o oră din programul său de lucru (au trecut deja 2 săptămâni!) ca noul Ambasador al României să-și prezinte scrisorile de acreditare, astfel intrând plenipotențiar în exercițiul funcțiunii? Sau se așteaptă să vină încă vreo 3-5 ambasadori din cele mai diverse colțuri ale lumii? În diplomație orice detaliu contează, cu atât mai mult în relația dintre Chișinău și București.

Dacă tratăm România ca importanță și prioritate ca și pe celelalte țări de pe mapamond, atunci nu există nicio problemă, iar dacă șefa statului consideră în continuare că România este doar o țară vecină și prietenă, atunci lucrurile sunt și mai clare: abordarea a rămas exact aceeași ca la congresul PAS din 10 septembrie 2017! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.