Iminenta foamete globală, o marotă a liderilor occidentali. Motivele


  • ACP
  • Jul 13, 2022 20:27
  • 1227
Iminenta foamete globală, o marotă a liderilor occidentali. Motivele

În timp ce discursurile despre o iminentă criză alimentară în mai multe părți ale planetei au fost auzite des în ultimele luni în Occident, începând de la Washington, era greu de presupus că, în realitate, adevărul poate fi cât se poate de departe de declarațiile oficiale. 

Explicația pentru această criză a fost simplă – din cauza războiului din Ucraina nu vor putea fi exportate cantități suficiente de produse agricole, ceea ce va produce o penurie gravă de alimente în țările importatoare, în special la cele care nu dispun de suficiente resurse financiare. Până aici discursul acesta, auzit de la Washington și din capitalele europene, părea să aibă ceva logică. Numai că, pe fondul unor recolte bune anul trecut și a promisiunii unor recolte bune și pentru anul acesta, prețurile unor produse agricole ca porumbul și soia erau la un nivel acceptabil la nivel mondial înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.  

Acum situația din Brazilia, una din cele mai mari producătoare și exportatoare de produse agricole din lume, este complicată tocmai din cauza faptului se confruntă cu vânzări lente de soia, după o recoltă foarte bună, ceea ține depozitele ocupate și duce la imposibilitatea depozitării porumbului de anul acesta, potrivit lui Cleiton Gauer, superintendent al Institutului de Economie Agricolă din Mato Grosso (IMEA). Problema lipsei de spațiu crește pe măsură ce recolta masivă de porumb din unele regiuni ale Braziliei este strânsă, acumularea aceasta punând presiune continuă asupra prețurilor la porumb și soia, care sunt deja în scădere pe piețele futures din Chicago, după cum raportează MercoPress. Deși nu este o noutate pentru Brazilia ca recoltele de porumb să fie depozitate în aer liber atunci când capacitatea de depozitare la interior este ocupată până la refuz, acest nivel de ocupare cu boabe de soia, recoltate cu doar câteva luni înainte de porumb, nu a fost văzut la o asemenea scară de cel puțin doi ani.

Și în timp ce producția de porumb de anul acesta din Brazilia este anunțată ca fiind una record, din Statele Unite se anunță de asemenea o recoltă foarte bună, mai mare ca cea de anul trecut, pe fondul creșterii suprafețelor cultivate și a vremii promițătoare în zonele unde se afla acestea, ceea ar putea forța prețurile de pe burse să scadă, ducând și la o scădere a inflației pentru alimente. La fel, producția de grâu din Statele Unite a fost una foarte bună. https://www.953mnc.com/2022/07/12/larger-corn-and-wheat-crop-production-projected-by-usda/

Situația din Brazilia, ca și cea din Statele Unite, arată că există cantități suficiente de produse agricole la dispoziție pentru piața internațională, dar și prețuri în scădere pentru ele, chiar dacă războiul din Ucraina nu dă semne să se termine prea curând, iar asta nu confirmă absolut deloc declarațiile oficiale despre o foamete ce stă să se declanșeze în mai multe țări. E interesant de văzut, în aceste condiții, dacă-i vom vedea pe cei care au anunțat o severă criză alimentară recunoscând că cele spuse de ei până curând au fost niște mari neadevăruri. (sursa: MercoPress)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.