Pila lui „nea Petrică” Daea din interceptările DNA a fost angajată în ministerul Agriculturii pe un salariu fabulos


Pila lui „nea Petrică” Daea din interceptările DNA a fost angajată în ministerul Agriculturii pe un salariu fabulos

Potrivit referatului trimis de DNA la Parlament pentru ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, cercetat de procurori pentru abuz în serviciu prin implicarea în trucarea unor concursuri organizate în ministerul din subordinea sa, una din cele patru persoane căreia Chesnoiu le-ar fi dat subiectele era ”pila” lui ”nea Petrică”, actualul ministru al Agriculturii Petre Daea.

Potrivit documentului consultat de G4Media și TVR, pila” lui „nea Petrică” este Mihai Cosmin Corobea, în telefonul căruia procurorii au găsit la percheziţia informatică un contact notat: „Nasa Cami Luchi”, despre care procurorii spun că este soția lui Petre Daea, Camelia Luchian Daea.

Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să i dea subiectele pentru examenul de angajare a lui Corobea și a încă trei persoane, dar să fie date „în mare”, nu în detaliu, ca să nu ia 10 şi să bată la ochi, ci doar să treacă examenul, potrivit documentului DNA. 

„Chiar la nea‘ Petrică vă găsirăți să …”, ”Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să i le rezov”, spune fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu în interceptări.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a refuzat să comenteze la solicitarea G4media.ro şi a Ştirilor TVR faptul că numele lui apare în documentul DNA. Ministrul Agriculturii a susţinut că nu îl cunoaşte pe Mihai Cosmin Corobea şi a închis enervat telefonul.

Referat DNA:

Chesnoiu Adrian: Nu le dăm subiectele. Să faceţi dintr-o lege. După, să-i faci nişte articole, ce i le ...noi i le dăm. Articole. Oricum ...Nu subiecte scrise. Adică daţi-le două, trei foi. Nu ...o lege! Să-nveţe-n ...

Denunţător: Îhî. Da, dacă....

Chesnoiu Adrian: Pentru că ăştia-s dobitoci ! Dacă le dai alea...ia zece! Nu să facă...Ia zece! Nu vreau zecele!....Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim ...la televizor!

Până la urmă, Mihai Cosmin Corobea a câştigat concursul şi a fost angajat în ministerul Agriculturii pe un post de consilier cu salariu de peste 10.000 de lei.

Potrivit declarației de avere găsite pe siteul Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM Bucuresti, unde Corobea a lucrat anterior ca „cercetător științific”, pila lui „nea Petrică” este deja fabulos de bogată. Are zeci de hectare de terenuri arabile, forestiere sau intravilane în Mehedinți și Gorj, două case de locuit și un apartament, iar soția, angajată a UM 02482, câștigase în 2021, peste 13.000 de lei lunar, în vreme ce el câștigase „doar” 5400 de lei pe lună. Detalii AICI

Membrul din comisia de concurs căruia fostul ministru Adrian Chensoiu i-ar fi cerut să le dea subiectele candidaților agreaţi l-a denunţat pe ministru la DNA încă din februarie. Martorul denunțător l-a înregsistrat apoi ambiental pe ministru.

Adrian Chesnoiu a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu. Chesnoiu şi-a dat demisia din funcţia de ministru după cererea DNA de ridicare a imunității parlamentare, iar parlamentul a permis ancheta DNA.

Comunicatul DNA de acum câteva zile privind dosarul în care este cercetat Chesnoiu:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Suspectului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.