Tratamentul excepțional alocat Indiei arată cât de precaut se poziționează acum Washingtonul față de conducerea de la New Delhi, care-și cumpără armele din Rusia și e iritată de politicile occidentale, fiind dispusă să-și afirme o politică proprie, de mare putere


  • ACP
  • Jul 16, 2022 21:29
  • 1565
Tratamentul excepțional alocat Indiei arată cât de precaut se poziționează acum Washingtonul față de conducerea de la New Delhi, care-și cumpără armele din Rusia și e iritată de politicile occidentale, fiind dispusă să-și afirme o politică proprie, de mare putere

Camera Reprezentanților a SUA a aprobat, zilele trecute, un act legislativ ce recomandă o derogare pentru India de la Legea pentru sancțiuni împotriva adversarilor Americii (CAATSA), după ce a cumpărat sistemele antiaeriene S400 din Rusia. Camera a aprobat măsura în forma unui amendament la Legea anuală de autorizare a apărării naționale (NDAA), cu o majoritate de 330 la 99, amendament ce a fost scris și introdus chiar de congresmanul de origine indiană Ro Khanna. 

În 2018, India făcuse o comandă de 5,3 miliarde de dolari pentru cinci unități S-400 și a plătit Rusiei prima tranșă de 800 de milioane de dolari în 2019, ceea ce ar fi trebuit să atragă automat aplicarea sacțiunilor CAATSA, așa cum s-a întâmplat în parte în cazul Turciei, care a achiziționat la rândul ei sisteme S400 din Rusia. 

Ținta principală a CAATSA – conform căreia companiile americane sunt împiedicate să intre în afaceri (export-import de bunuri, servicii și proprietăți intelectuale) cu țările sancționate – a fost Rusia după ocuparea Crimeei, dar ea este aplicabilă și împotriva Iranului și Coreei de Nord, bunăoară. Aplicarea sancțiunilor ar fi însemnat că India nu ar fi putut cumpăra arme rusești plătind dolari americani și ar fi fost împiedicată să achiziționeze arme americane, tehnologii cu dublă utilizare și articole nucleare din SUA, cu excepția cazului în care acestea au fost revizuite și aprobate de guvernul de la Washington. 

Pe de altă parte, Washingtonul înțelege care este istoria relațiilor militare ale Indiei cu Rusia, de care este dependentă în privință armamentului, așadar nu se poate aștepta ca India să renunțe la legăturile sale de apărare cu Moscova, de unde i-a provenit aproape 80% din armamentul în uz. 

Turcia, în schimb, a achiziționat sistemele S400 fiind membră NATO, iar includerea acestora în sistemul integrat de apărare antiaeriană ar fi o mare vulnerabilitate pentru Alianță. 

În martie 2018, înainte să devină lege CAATSA, amiralul Harry Harris, fostul comandant al Comandamentului Pacific al SUA, a spus Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA: „70% din echipamentul militar al Indiei este de origine rusă. Nu te poți aștepta ca India să se oprească din asta. Cred că ar trebui să căutăm modalități de a avea o cale de exceptare, astfel încât să putem continua să facem comerț cu arme în India”.

Ceea ce ar trebui să mulțumească însă Washingtonul este scăderea dependenței Indiei pentru achiziția armelor rusești din ultimii ani, aceasta fiind acum numai de 60% față de perioada când era de 80%. Potrivit datelor oficiale, achizițiile din India au crescut de la 6,2 milioane de dolari în 2019 la 3,4 miliarde de dolari în 2020, exact într-un moment în care vânzările cumulate de arme ale Americii au scăzut de la 55,7 miliarde de dolari, în 2019, la 50,8 miliarde de dolari în 2020. 

Tratamentul excepțional de care se bucură India arată și cât de precaut se poziționează acum Washingtonul față de conducerea de la New Delhi, care și-a semnalat în mai multe rânduri iritarea la unele din politicile occidentale și care pare din ce în ce mai dispusă să-și afirme o politică proprie, de mare putere.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.