Câți ruși are Putin pe conștiință în războiul din Ucraina? 50.000, spune Ministerul Britanic al Apărării...


Câți ruși are Putin pe conștiință în războiul din Ucraina? 50.000, spune Ministerul Britanic al Apărării...

Rusia a pierdut peste 30% din capacitatea sa de luptă de la începutul războiului din Ucraina, a declarat comandantul forțelor armate britanice, Anthony Radakin. Vorbim aici despre 50 de mii de soldați răniți și uciși, a conchis oficialul britanic.

„Rusia avea ambiții să cucerească orașele ucrainene în primele 30 de zile, să provoace scindare și să facă presiune asupra NATO. Rusia eșuează în toate aceste eforturi ”, a declarat amiralul Anthony Radakin, șeful Statului Major al Apărării Britanice.

Potrivit comandantului britanic, Rusia a pierdut deja 50.000 de militari, fie că aceștia au fost răniți, fie că au fost uciși. De asemenea, de la începutul războiului, 1.700 de tancuri rusești au fost distruse, iar aproximativ 4.000 de vehicule blindate au fost scoase din funcțiune.

"Din cauza ambițiilor sale, Rusia a devenit o țară mai slabă decât era la începutul lunii februarie. Toate acestea dau Ucrainei încredere că va putea câștiga războiul", a spus Radakin . „Ucrainenii sunt foarte clar hotărâți să-și recupereze întreg teritoriul ocupat de Rusia”, a spus amiralul.

Publicația Mediazona, împreună cu BBC, a raportat că a fost posibilă confirmarea morții a aproape 5000 de soldați ruși în Ucraina, echivalentul a trei ani de război în Cecenia. Cifrele reale sunt probabil mult mai mari.

Potrivit datelor pe care le-au avut la dispoziție, Mediazona și BBC au stabilit în cifre exacte că 4.760 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina din 24 februarie până pe 15 iulie. De la 1 iulie până la 15 iulie au apărut informații că au murit alte 522 de persoane, inclusiv 17 ofițeri superiori cu gradul de locotenent colonel.

„Pierderile confirmate ale Rusiei în cele șase luni de război cu Ucraina au depășit pierderile forțelor federale în cei trei ani ai celui de-al doilea război cecen: conform estimărilor oficiale ale Ministerului Apărării, din octombrie 1999 până în decembrie 2002, Forțele federale ruse au pierdut 4.572 de oameni în Cecenia”, au informat jurnaliștii Mediazona.

Cele mai numeroase pierderi pare să fie în rândul soldaților proveniți din republici sărace, precum Daghestan și Buriația, zeci de astfel de victime fiind îngropate zilnic în Ucraina. 

Dintre miile de decese înregistrate în rândul invadatorilor ruși, în 807 cazuri, se vorbește despre ofițeri. În același timp, numărul mesajelor despre moartea ofițerilor scade în timp: dacă la sfârșitul lunii aprilie fiecare al patrulea mesaj se referea la moartea unui ofițer, acum fiecare al șaselea mesaj face un astfel de anunț.

93 dintre ofițerii care au murit erau în grad de locotenent colonel sau chiar superior. Au fost confirmate și decesele a doi comandanți adjuncți de armate și a comandantului adjunct al Flotei Mării Negre.

Printre morți se numără mulți parașutiști: cel puțin 899 de membri ai trupelor aeropurtate au murit de la începutul războiului. Cel puțin 265 de pușcași marini au fost, de asemenea, uciși. Se cunosc aproximativ 57 de cazuri de deces ale piloților militari. Majoritatea deceselor au avut loc în grupa de vârstă 21-23 de ani.

„Novayagazeta.eu” a estimat că despăgubirile acordate familiilor soldaților uciși și răniți în Ucraina au depășit 113 miliarde de ruble. Potrivit publicației, autoritățile au plătit deja aproximativ 90 de miliarde de ruble din această sumă. Pe baza acestor date, jurnaliștii au ajuns la concluzia că Rusia a pierdut cel puțin 10 - 11% din personalul său din gruparea inițială de trupe. Vorbim aici mai precis de 15 - 17 mii de oameni.

Ministerul rus al Apărării a raportat de două ori pierderi totale ale trupelor ruse, ultima dată pe 25 martie. Apoi, departamentul a declarat că de la începutul „operațiunii speciale” în Ucraina, 1.351 de soldați ruși au murit, iar alte 3.825 de persoane au fost rănite.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.