Activiștii ecologiști oferă o mână de ajutor Moscovei. Cum este sabotată încercarea Europei de a reduce dependența de petrolul și gazele din Rusia


  • ACP
  • Jul 20, 2022 20:02
  • 1486
Activiștii ecologiști oferă o mână de ajutor Moscovei. Cum este sabotată încercarea Europei de a reduce dependența de petrolul și gazele din Rusia

Deși Occidentul se confruntă cu o criză energetică de proporții istorice, din cauza restrângerii importurilor de combustibili fosili din Rusia, dar și a aplicării unor politice ecologice radicale, rupte de realitate, zăcămintele din Marea Nordului nu reușesc să atragă suficiente investiții pentru deschiderea unor proiecte noi de extragere a petrolului și gazelor.  

Cele mai serioase motive care determină această situație sunt presiunea imensă a organizațiilor ecologiste în special asupra Guvernului Marii Britanii pentru a reduce activitățile petroliere în Marea Nordului (în special în urma summitului COP26 privind schimbările climatice de anul trecut), dar și taxele noi, care nu încurajează deloc companiile petroliere să investească în regiune, cum e taxa Windfall a Guvernului britanic.  

Numai luna trecută au ieșit în stradă sute de ecologiști care au blocat birourile guvernamentale din Glasgow, asupra cărora au aruncat vopsea roșie ce ar reprezenta sângele, ca răspuns la anunțul făcut de secretarul de afaceri al Regatului Unit, Kwasi Kwarteng, conform căruia va începe lucrul la un nou proiect petrolier situat în Marea Nordului. 

"Zăcământul de gaz Jackdaw – inițial licențiat în 1970 – a primit astăzi aprobarea finală de reglementare. Creștem sursele regenerabile și nucleare, dar suntem și realiști în ceea ce privește nevoile noastre de energie de acum, de a ne aproviziona mai mult din gazul de care avem nevoie din apele britanice pentru a proteja securitatea energetică!", a fost mesajul care a declanșat demonstrațiile activiștilor ecologiști.  

La fel de radicală a fost și mișcarea Stop Cambo, de anul trecut, menită să descurajeze giganții Shell și Siccar Point Energy de la dezvoltarea câmpului petrolier Cambo, de unde se așteaptă extragerea a 170 de milioane de barili de petrol în prima fază, câmpul urmând să rămână productiv pe mai departe până în jurul anului 2050. Activiștii pentru climă din Marea Britanie, printre care se află și personalități religioase de rang înalt, reprezentanți ai afacerilor, activiști, grupuri comunitare și mari ONG-uri, și-au motivat opoziția față de proiectele de exploatare a petrolului și gazelor din Marea Nordului spunând, printre altele, că dezvoltarea unui nou câmp petrolier este în totală contradicție cu obiectivul Marii Britanii de a obține emisii nete zero de carbon până în 2050.

La fel, exploatarea unui zăcământ de gaze din Marea Nordului, din apropierea apelor Germaniei, de către compania olandeză ONE-Dyas, care a primit aprobarea de la autoritățile olandeze pentru începerea activității de extragere, s-a lovit de asemenea de rezistența organizațiilor ecologiste, care au cerut unei instanțe olandeze oprirea proiectului. Deși cei de la ONE-Dyas au anunțat că platforma de extracție va folosi energia eoliană, organizațiile ecologiste rămân decise să oprească exploatarea noului zăcământ, care are potențialul de a produce 13 miliarde de metri cubi de gaz, spunând că acesta va crește dependența de combustibilii fosili în Olanda și Germania, unde va fi folosit acest combustibil.

Iar Marea Nordului are încă multe rezerve de oferit - doar luna aceasta compania petrolieră United Oil & Gas (UOG), cu sediul în Marea Britanie, a anunțat că zăcământul Maria din centrul Mării Nordului, descoperit recent, ar deține 6 milioane de barili de petrol, ceea ce nu este deloc puțin în contextul crizei actuale. Problema este că îndată ce se vor cere aprobările pentru exploatare, va reîncepe ofensiva generală a activiștilor ecologiști, ceea ce ar putea bloca începerea activității companiei petroliere la noul zăcământ.  

În tot acest timp Moscova dă mesaje contradictorii, care nu lasă să se înțeleagă dacă va continua sau nu să livreze gazele contractate de țările europene, ceea ce face ca atât firmele, cât și consumatorii casnici să nu poată prevedea ce vor avea de suportat la iarnă și în anii care vor urma. Dacă ar fi fost exploatate suficient zăcămintele din Marea Nordului, cu siguranță că dependența țărilor occidentale de Rusia ar fi fost mai redusă, dar, în situația dată, organizațiile ecologiste radicale sabotează practic orice încercare de desprindere rapidă de Rusia, acționând exact ca o coloană a cincea a Moscovei. (sursa: oilprice.com)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.