Rareș Bogdan scoate în relief datele conform cărora România depinde într-o proporție mică de importurile de energie din Rusia. Capitolul la care ne situăm în top 3 țări europene


Rareș Bogdan scoate în relief datele conform cărora România depinde într-o proporție mică de importurile de energie din Rusia. Capitolul la care ne situăm în top 3 țări europene

Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a acordat un interviu pentru Europa Liberă România pe parcursul căruia a reliefat o serie de date care pun într-o lumină pozitivă România în ceea ce privește decuplarea energetică față de Rusia, țara noastră având chiar șansa de a deveni treptat exportatoare de gaz. În contextul blocadei rusești asupra exportului de cereale ucrainene, Rareș Bogdan a ținut să sublinieze că țara noastră nu va fi afectată. 

Rareș Bogdan: Avem o situație diferită față de colegii noștri din Europa comună cu privire la dependența de gazul rusesc sau de hidrocarburile din Rusia. România nu are dependență decât de sub 9 la sută de gazul rusesc, ceea ce ne situează în top 3 țări europene.

România nu are decât o dependență de 30 la sută față de petrolul rusesc, pentru că 35% din producția internă pe care o procesăm prin cele două rafinării din patru funcționale le extragem din România, iar 35 la sută îl aducem din Azerbaidjan sau Kazahstan. Abia 30% cumpărăm din Rusia.

E dependență mult mai mică decât a altor state și de asemenea nu avem dependența pe care o au statele europene occidentale privitoare la cerealele din Ucraina, respectiv grâu, orz, secară și floarea soarelui din Ucraina. România este exportator net și nu are această problemă.

Moderatoare: Specialiștii spun că dependența de gazul rusesc poate să ajungă și la 40 la sută la iarnă.

Rareș Bogdan: Situația e diferită. Anul acesta, am avut în data de 28 sau 29 ianuarie, 22 la sută, o dependență pe un consum crescut într-o singură zi. Real, dependența noastră de gaz este de sub 10 la sută, iar în momentul în care creștem exploatarea din Marea Neagră, tocmai am făcut achiziția de 1,1 miliarde lei de la Exxon care s-a retras de pe platforma continentală a Mării Negre, noi ajungem să fim exportatori de gaz.

De asemenea, dacă folosim încă și exploatăm pungile dintre Buzău și Ploiești pe exploatările existente ale Romgaz și pe investiții făcute de Romgaz, România devine exportator net.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.