Gazul și șantajul: Putin taie mâine 80% din livrările de gaz către Europa!


Gazul și șantajul: Putin taie mâine 80% din livrările de gaz către Europa!

Gazprom a declarat că va reduce livrările zilnice de gaz prin conducta Nord Stream la 33 de milioane de metri cubi pe zi -- aproximativ 20% din capacitatea conductei -- de miercuri.

Compania a declarat luni într-un comunicat că oprește funcționarea uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune din cauza „stării tehnice” a acesteia. Livrările de la stația de compresoare Portovaya vor fi reduse miercuri de la ora 7 dimineața, ora Moscovei, a spus compania.

Guvernul german afirmă, însă, că nu există o justificare tehnică pentru anunțul Gazprom. „Conform informațiilor pe care le avem, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a livrărilor”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei.

Anunțul Gazprom a venit după ce Rusia a restabilit săptămâna trecută livrările critice de gaz către Europa prin Germania - conducta Nord Stream, după 10 zile de restricționare, dar doar la 40% din capacitatea conductei.

Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc, a acuzat Moscova că folosește energia ca „armă”.

Gazprom a tăiat fluxurile către Germania prin conducta Nord Stream 1 de sub Marea Baltică în ultimele săptămâni, dând vina pe absența unei turbine cu gaz Siemens care era în curs de reparații în Canada.

Luni, Gazprom a declarat că a primit documente legate de livrarea întârziată a turbinei, dar a subliniat că mai rămân o serie de probleme, inclusiv cele legate de sancțiunile UE și cele ale Marii Britanii.

Confruntarea vine pe fondul tensiunilor puternice legate de intervenția Rusiei în Ucraina, statele UE acuzând Rusia că reduce aprovizionarea ca represalii pentru sancțiunile occidentale instituite din cauza agresiunii externe a Moscovei.

Uniunea Europeană a sugerat statelor membre să reducă cererea de gaz pentru a asigura stocurile de iarnă.

O oprire totală a importurilor sau o reducere bruscă a fluxului de la est la vest ar putea avea un efect catastrofal asupra economiei europene, provocând închiderea fabricilor și forțând gospodăriile să stea fără încălzire.

Un număr de țări europene au declarat deja că se opun planului UE de reducere a cererii de gaze, Varșovia exprimându-și luni obiecțiile față de o reducere cu 15% a consumului de gaze naturale.

„Nu putem fi de acord cu acest lucru”, a declarat ministrul polonez al Climei Anna Moskwa. „Este greu pentru țări să dea undă verde unei reduceri obligatorii de gaze fără să știe ce se va întâmpla iarna viitoare”, a adăugat ea, citată de agenția PAP.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.