VIDEO. Boris Johnson i-a acordat lui Volodimir Zelenski „Premiul Winston Churchill”. „Sunt convins că Churchill ar fi fost încântat și chiar impresionat până la lacrimi de curajul de care ai dat dovadă” / Ucrainenii au lansat o petiție prin care solicită ca liderul britanic să fie desemnat premier al Ucrainei


VIDEO. Boris Johnson i-a acordat lui Volodimir Zelenski „Premiul Winston Churchill”. „Sunt convins că Churchill ar fi fost încântat și chiar impresionat până la lacrimi de curajul de care ai dat dovadă” / Ucrainenii au lansat o petiție prin care solicită ca liderul britanic să fie desemnat premier al Ucrainei

Premierul britanic Boris Johnson i-a decernat, marţi, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski „Premiul Winston Churchill pentru Leadership”. 

Liderul de la Kiev a participat, prin video, la ceremonia din Downing Street 10 - reşedinţa oficială a prim-ministrului de la Londra, ascultând emoționat discursul lui Boris Johnson care a lăudat consecvența și coerența în curaj și atitudine a președintelui ucrainean, calități care l-ar fi impresionat până la lacrimi și pe legendarul Churchill.

Premierul a mai spus că îşi poate imagina spiritul lui Sir Winston însoţindu-l pe Zelenski şi „făcându-şi loc cu bastonul" prin toate încercările.

„Când rușii au lansat atacul asupra Kievului, știai, Volodimir, că erai în fruntea listei persoanelor vizate de ei. Ai ales să rămâi la Kiev, printre ucraineni, așa cum și Churchill a rămas la Londra în 1940. Și când un lider mondial ți-a vorbit despre posibilitatea de a pleca în siguranță din Ucraina, ai răspuns că ai nevoie de muniție, nu de o plimbare. Sunt convins că Churchill ar fi fost încântat și chiar imrpesionat până la lacrimi de curajul de care ai dat dovadă în acele zile cumplite. Iar valul de solidaritate internațională pentru cauza Ucrainei a fost generat mai ales de atitudinea ta articulată. Rezistența, demnitatea ta, simțul umorului au atras de partea Ucrainei milioane de susținători, iar felul în care te-ai opus barbariei a devenit un simbol al eroismului poporului ucrainean. (…) Inspirat de felul în care ți-ai condus țara, știu acum nu doar că Ucraina poate să învingă, ci că va învinge cu certitudine. Mulțumesc, Volodimir, pentru tot. Slava Ukraini!”, a spus Boris Johnson.

La eveniment au asistat membri ai familiei fostului prim-ministru care a condus Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi ai Societăţii Internaţionale Churchill.

„Democrațiile lumii pot opri orice tiranie, orice rău care ne pune libertatea în pericol. (…) E însă greu de estimat de cât timp și efort va fi nevoie până la victoria finală. Victoria împotriva răului merită însă drumul greu pe care l-am ales, iar aceasta este istoria noastră comună la fel de importantă precum cea care s-a scris în vremea lui Churchill”, a răspuns liderul ucrainean, mulțumind pentru acordarea premiului. 

Zelenski a mai declarat că este extrem de recunoscător că „Ucraina nu a fost lăsată singură după 24 februarie, i-am avut alături pe cei care ne-au ajutat, care şi-au amintit în vremurile cele mai întunecate ce este onoare şi care nu s-au gândit să renunţe la luptă - despre tine e vorba, Boris. Premiul este şi al tău, iar aceasta este manifestarea rolului nostru de lideri ai ucrainenilor, ai britanicilor şi ai celor care nu îşi cedează libertatea niciunui tiran". VIDEO la finalul textului

Preşedintele Ucrainei îl invocase pe Churchill în discursul său emoţionant către parlamentarii britanici, ocazie cu care promisese că va lupta împotriva invadatorilor ruşi în aer, pe mare şi în stradă.

 

Susținerea acerbă pe care Boris Johnson a manifestat-o pe toată perioada războiului pentru Ucraina, deplasându-se de mai multe ori la Kiev, se bucură de o mare apreciere printre ucraineni care au lansat recent și o petiție prin care cer ca liderului britanic să-i fie acordată cetățenia ucraineană și funcția de premier al Ucrainei, în condițiile în care mandatul acestuia în fruntea Executivului de la Londra se apropie de final. 

Potrivit mediafax.ro, petiția a strâns peste 2.500 de semnături la câteva ore după ce a fost postată marți pe site-ul oficial de petiții al Ucrainei.

Petiția adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski enumeră punctele forte ale lui Johnson, acestea fiind „sprijinul mondial pentru Boris Johnson, o poziție clară împotriva invaziei militare a Ucrainei, înțelepciune în domeniile politic, financiar și juridic".

Cu toate acestea, petiția recunoaște că implementarea solicitării ar duce la nerespectarea Constituției Ucrainei.

Zelenski nu a menționat încă noua petiție, dar va fi obligat să răspundă oficial dacă aceasta va primi 25.000 de semnături.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.