VIDEO. Ucrainenii îi zdrobesc pe ruși în regiunea Herson, aflată sub ocupație încă de la începutul invaziei! Statele Unite relevă că peste 75.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în războiul ruso-ucrainean. Bilanțul este catastrofal!


VIDEO. Ucrainenii îi zdrobesc pe ruși în regiunea Herson, aflată sub ocupație încă de la începutul invaziei! Statele Unite relevă că peste 75.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în războiul ruso-ucrainean. Bilanțul este catastrofal!

Administrația Biden difuzează discret o estimare a pierderilor rusești în Ucraina, care depășește cu mult estimările anterioare ale SUA: peste 75.000 de membri ai forțelor rusești au fost uciși sau răniți, arată publicația The New York Times.

Dacă va fi confirmat, numărul ar însemna un bilanț uluitor, deoarece estimările ajungeau la 150.000 de soldați ruși pregătiți pentru invazia din Ucraina. Oficialii Pentagonului au explicat că pierderea a doar 10% dintr-o forță militară face ca o singură unitate să nu mai poată îndeplini sarcini legate de luptă, afectând moralul și coeziunea unei unități militare.

„Am fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite", a afirmat Elissa Slotkin, o politician democrată, membră Camerei Reprezentanţilor din SUA. Slotkin a făcut aceste precizări la CNN, după un briefing clasificat cu oficiali ai administraţiei preşedintelui american Joe Biden.

Întoarsă recent dintr-o vizită în Ucraina, Slotkin a mai declarat că următoarele trei-şase săptămâni ar putea fi decisive pentru evoluţia conflictului.

Pierderile de vieți pe front sunt secret de stat în Rusia chiar și pe timp de pace, scrie rfel.org. În ce privește situația din Ucraina, în Rusia nu există nici un fel de date oficiale actualizate privind numărul militarilor care au murit sau au fost răniți. Ultima estimare a CIA indica faptul că cel puțin 15.000 de soldați ruși au pierit pe frontul din Ucraina.

Pe de altă parte, Ucraina ar fi la un pas de a recuceri regiunea Herson, după ce acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud - cu peste 290.000 de locuitori înainte de război, n.red.), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie „foarte vulnerabilă", au informat, joi, responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, citați de Reuters.

Ucraina a dat clar de înţeles că planifică să preia sub controlul său Hersonul, care a căzut în mâinile ruşilor la începutul invaziei lansate de preşedintele Vladimir Putin în 24 februarie.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forţele ucrainene au stabilit probabil un cap de pod la sud de râul Inguleţ şi au utilizat noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge cel puţin trei dintre podurile care traversează Nipru.

„Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă", indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informativ pe Twitter, adăugând că Herson a fost practic izolat de alte teritorii ocupate de ruşi.

„Pierderea sa ar submina grav tentativele Rusiei de a prezenta ocupaţia drept un succes", menţionează instituţia de apărare a Regatului Unit.

Rezistența ucraineană foarte active în regiunea Herson a împânzit localitățile cu mesaje printate adresate trupelor ruse: „ocupanților, plecași acasă sau Himars-urile vă vor arăta drumul!” (foto jos)

Surse: The New York Times, Agerpres, Radio Europa Libera

 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.