Senzații tari și calde cu ministrul Petre Daea în lanul de porumb. „Când desfaci pănușele și ai luat ciocălăul în mână, aproape te încălzești”


Senzații tari și calde cu ministrul Petre Daea în lanul de porumb. „Când desfaci pănușele și ai luat ciocălăul în mână, aproape te încălzești”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, pozat recent pe câmpurile Buzăului, unde evalua în miez de noapte, la lumina lanternelor de la telefoanele mobile, starea culturilor afectate de secetă, a explicat, joi, ce rost au vizitele sale de lucru nocturne. 

 „Număr boabele și rândurile boabelor. Deci evaluarea producției. Un știulete, când l-a luat un agronom în mână, el se uită la trei lucruri. În primul rând, dacă e cald. Acela era fierbinte. Când desfaci pănușele și au luat ciocălăul în mână, aproape te încălzești, asta demonstrează că stă rodul ca în etuvă, adică greutăți pentru procesele biologice. În al doilea rând, când intri in lanul de porumb si iei stiuletele in mana, ii numeri boabele de porumb care tot timpul sunt pare, aici e o poveste tehnica care nu merita acum sa fie spusa. Numaram radurile, numaram boabele, stim masa cat e, stim cat da stiulete, stiu densitatea si stiu exact ce produce in zona respectiva”, a povestit Daea pentru Antena 3, unde a comentat până și declarațiile fașionistei Dana Budeanu, care se pricepe nu doar la politică și sănătate, ci și la agricultură. 

Petre Daea: Obligatoriu ministrul trebuie să fie în teren, obligatoriu trebuie să fie la birou. Ministrul Daea își programează timpul în așa fel încât să fie peste tot, și la birou, și în teren, în așa fel încât să fie conectat la realitate.

Răzvan Dumitrescu: Dar ce făceați cu acel cocean?

Petre Daea: Păi ce să fac? Nu e cocean. Acela este știulete.

Răzvan Dumitrescu: Numărați boabele?

Petre Daea: Și boabele, și rândurile de boabe.

Răzvan Dumitrescu: Ce vedeți noaptea în câmp?

Petre Daea: Ce trebuie. Și văd tot timpul planta, indiferent dacă este zi sau noapte. Pentru că reflexul de inginer agronom imi dă această posibilitate, să înțeleg ce înseamnă. Sâmbăta și duminica n-o să mă duc în altă parte, mă duc în țară.”

În ce privește declarațiile Danei Budeanu care afirmă, prin filmările realizate pentru publicația abonată la bani publici „Știri pe surse”, că România nu este afectată de secetă și că totul ar fi o minciună, Daea a precizat: 

„Eu apreciez partea pozitivă pe care a interpretat-o doamna Budeanu, pentru că dumneaei a transmis spre conștiința publică acel semnal, să nu intrăm în panică. Să nu intrăm în panică și bine face, că noi introducem în panică. Sigur că există acest fenomen. Eu nu pot să spun că nu există fenomenul de secetă în România. 

Dumneaei cu siguranță s-a referit la zone punctuale unde sunt zone, și zone, și zone, care produc și nu sunt probleme și zone care sunt afectate de secetă, însă introducând în această explicație, această dorință de a ne stăpâni și a avea încredere în noi pentru a nu intra în această situație în care să zicem, îngrijorarea este peste tot. Şi este peste tot, dar noi trebuie să fim  în același timp și încrezători în forțele noastre și în posibilitățile noastre de a trece peste aceste momente grele.

Dumneaei spune așa, că a stat de vorbă cu fermierii unde spunea că nu este o situație grea. Aşa e. Sunt în ţară situaţii unde lucrurile sunt normale. E adevărat că temperaturile ridicate în timpul acesta sunt de aşteptat, dar sunt situaţii în România deosebit de grele, unde am pierdut culturi şi pierdem culturi. Sunt situaţii unde lipsa de apă a pus la pământ producţii".

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.