DOCUMENT. Un alt mare „erou” al PSD rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut fraudulos: Eugen Nicolicea! Solicitarea a fost formulată de Marian „Ceaușescu”, iar Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a constatat că este perfect justificată


DOCUMENT. Un alt mare „erou” al PSD rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut fraudulos: Eugen Nicolicea! Solicitarea a fost formulată de Marian „Ceaușescu”, iar Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a constatat că este perfect justificată

O comisie a Secretariatului de Stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) a analizat solicitarea formulată de Marian Moroșanu Tivilic, revoluționar și activist civic cunoscut în spațiul public drept „Ceaușescu”, în privința neîndeplinirii de către Eugen Nicolicea a condițiilor impuse de lege pentru a se afla în posesia unui certificat de revoluționar cu rol determinant în timpul revoltei populare din Decembrie 1989, constatând că cele invocate de reclamant sunt justificate, motiv pentru care a decis să solicite în instanță anularea documentului respectiv.

În cazul lui Ion Iliescu, solicitarea de retragere a certificatului de revoluționar, formulată de Asociația 21 Decembrie, se judecată deja la Tribunalul București, care urmează să constante, așa cum a solicitat același SSPR, că nici cel mai controversat președinte din istoria recentă a României nu a îndeplinit condițiile legii pentru a deveni revoluționar cu patalama și a beneficia de drepturile materiale conferite de această calitate. 

Legea stipulează că persoanele care au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în Partidul Comunist nu pot obține certificat de revoluționar. Ion Iliescu a fost secretar al Comitetului Central al UTC și, ulterior, al PCR.

Dacă va rămâne fără titlul de revolutionar, Ion Iliescu ar putea pierde și anumite drepturi conferite prin lege, cum ar fi: indemnizația de revoluționar, medicamente gratuite și acces gratuit la tratament, sanatorii  şi consultaţii.

La începutul acestei luni, SSPR a propus și retragerea certificatului de revoluţionar și în cazul actorului Alexandru Arşinel, după ce a constatat că „domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”.

Arşinel a obţinut certificatul şi în urma declaraţiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu şi Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune şi Palatul Telefoanelor.

Dacă instanţa îi va retrage această calitate, actorul va pierde mai multe privilegii: indemnizaţia de revoluţionar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozite. În plus, SSPR ar putea să îi ceară să dea înapoi banii primiţi din 2015 până în prezent.

Conform declaraţiei de avere, în 2021, Arşinel a încasat 33.720 de lei în baza certificatului de revoluţionar.

În ce-l privește pe Nicolicea, fost deputat PSD și chiar vicepreședinte al Camerei Deputaților la un moment dat, membru în infama comisie „Iordache” de măcelărire a legilor justiției din epoca Dragnea, comisia SSPR a constatat, în unanimitate, că acesta nu a avut un rol determinant în declanșarea și victoria Revoluției române din decembrie 1989, până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu (ora 12.10, 22.12.1989). Din declarațiile martorilor, rezultă că Nicolicea a ajutat la imprimarea unor manifeste anticomuniste care au fost împrăștiate, în 21 decembrie, în orașul Drobeta Turnu-Severin, unde avea locul de muncă, iar pe 22 decembrie, alături de alți cetățeni a participat la ocuparea CJ PCR Mehedinți.  

Nicolicea a avut șapte mandate de parlamentar astfel că nu mai puțin de 28 de ani din viața sa i-a petrecut prin parlamentul României, fiind prezent în toate legislaturile între 1990-2020. Este absolvent de Drept la distanţă şi personajul sinistru care cerea, la începutul anilor 90, ca Regele Mihai să fie declarat persona non grata pe teritoriul României.

Agresiv și slobod la gură, Nicolicea a fost la un moment dat, în vremea în care partidul era controlat de Liviu Dragnea & acoliții, chiar propunerea PSD pentru înlocuirea lui Tudorel Toader în fruntea ministerului Justiției.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.