Taiwan, SUA versus China: ”Războiul CIP-urilor”, dincolo de propagandă


Taiwan, SUA versus China: ”Războiul CIP-urilor”, dincolo de propagandă

Avioane de vânătoare decolează, distrugătoarele aruncă rachete spre cer în marea liberă, tancurile rulează de-a lungul coastei de est a Chinei - populația din China este bombardată cu imagini de manevre marțiale de zile întregi. Regimul de la Beijing face tot posibilul pentru a le reaminti „fiilor și fiicelor” țării de „responsabilitatea lor sacră” pentru „reunificarea” „provinciei” cu „patria” în urma vizitei politicianului american Nancy Pelosi în Taiwan

Nu există nicio îndoială că relația dintre SUA și China este la fel de geroasă precum a fost în ultimele decenii. Conflictul arată, de asemenea, cât de dependentă este industria occidentală de un Taiwan liber. Fără cea mai mare unitate de producție de ciuri din lume de acolo, nicio mașină nu ar ieși de pe linia de asamblare din Europa. În schimb, dezirabilitatea Chinei este sporită tocmai de acest fapt. Invadând Taiwanul, Beijingul și-ar putea umple propriile goluri și ar putea lovi puternic Occidentul.

China vede Taiwanul ca parte a Republicii Populare, respinge contactele oficiale din alte țări cu Taipei - și de trei ani își sporește amenințările cu posibila anexare militară a Taiwanului. China a anunțat imediat manevre în șase zone maritime din jurul Taiwanului după aterizarea lui Pelosi, inclusiv o zonă interzisă pentru zbor, de facto. Ca răspuns la încordarea mușchilor beijingului, armata din Taiwan își intensifică, de asemenea, pregătirea pentru luptă. Miroase a praf de pușcă. Iar asta are consecințe atât politice, cât și economice .

Relația dintre Beijing, Washington și Taipei este complexă. Conflictul își are originea în războiul civil din China, de după căderea imperiului în 1912. La sfârșitul său, partidul național chinez Kuomintang a fost învins. Aderenții săi au fugit în Taiwan cu trupele sale, alungate de comuniștii lui Mao, care au fondat așa-numita Republică Populară în 1949. În timpul Războiului Rece, SUA au încercat să izoleze China de Uniunea Sovietică și s-au apropiat de Beijing – în detrimentul aspirațiilor de independență ale Taiwanului.

La fel ca majoritatea celorlalte țări din lume, SUA nu menține relații oficiale cu Taiwan, dar s-au angajat neoficial să apere democrația republicii insulare, dacă este necesar. Președinții ambelor partide americane au menținut acea conceptuală „ambiguitate strategică” care se definește chiar prin înțelesul propriu al termenilor ce o compun. Acesta permite Washingtonului să mențină relații oficiale cu Beijingul fără a abandona vechiul său aliat natural Taiwan, care găzduiește 23 de milioane de oameni. Beijingul ia acum vizita lui Pelosi ca pe o oportunitate de a acuza Statele Unite și de a pune sub semnul intrebarii un status quo in care China insasi nu a avut de mult timp niciun interes.

Liderul regimului chinez Xi Jinping și președintele SUA Biden au în prezent probleme complet diferite. De săptămâni, Biden s-a chinuit cu problema de a depăși unele dintre tarifele punitive impuse Chinei de predecesorul său, Donald Trump, pentru a combate inflația. Acest lucru probabil nu se va mai întâmpla acum. Biden nu a putut-o convinge pe Pelosi să-și amâne vizita (din nou). În calitate de președinte al Camerei Reprezentanților, ea nu i se subordonează.

Mâinile lui Xi sunt și ele legate. Țara sa se luptă cu consecințele blocajelor auto-impuse de coronavirus - iar regimul său pretinde o putere de care nu se bucură în prezent în rândul oamenilor. După luni de retorică anti-americană în mass-media de stat, pentru Xi ar fi o pierdere a capitalului său de imagine și susținere în partid să lase pur și simplu vizita lui Pelosi să treacă. Mai ales într-o perioadă atât de sensibilă. Al 20-lea congres al partidului va avea loc în toamnă. Xi vrea să fie aprobat pentru un al treilea mandat și se confruntă cu probleme serioase. Strategia zero-Covid paralizează țara. Sunt turbulențe pe piața imobiliară. Șomajul în rândul tinerilor este de aproape 20 la sută.

„Cei care se joacă cu focul vor pieri”, și-a avertizat Xi omologul american într-un apel telefonic de săptămâna trecută. O amenințare practic nerostită. Cu toate acestea, majoritatea observatorilor consideră că este puțin probabil ca China să ia escaladarea actuală a crizei ca pe o oportunitate de a ataca Taiwanul. „Unificarea” dorită este un obiectiv declarat pe termen lung al lui Xi. Și Beijingul se bazează pe faptul că va fi și mai puternic militar pe de o parte și chiar mai independent din punct de vedere economic, pe de altă parte.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.