Ucraina, acțiune reușită de commando sau sabotaj în Crimeea: mai multe depozite rusești de muniție au fost aruncate în aer!


Ucraina, acțiune reușită de commando sau sabotaj în Crimeea: mai multe depozite rusești de muniție au fost aruncate în aer!

O persoană a fost ucisă marți, după ce o bază aeriană rusă din apropierea stațiunilor de pe litoralul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, a fost zguduită de o serie de explozii. Ulterior atacului, Moscova s-a grăbit să anunțe că exploziile nu au fost cauzate de rachetele ucrainene, ci de detonarea accidentală a munițiilor depozitate.

Incidentul pare să fi fost opera unor echipe de commando ucrainene sau a unor sabotori locali, martorii locali spunând că au auzit cel puțin 12 explozii în jurul orei 15:20, la baza aeriană Saky de lângă Novofedorivka, pe coasta de vest a peninsulei pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014 și a folosit-o în februarie ca una dintre rampele de lansare pentru invazia sa din Ucraina.

Crimeea, destinație de vacanță pentru mulți ruși, a fost ferită până acum de bombardamentele intense și de luptele de artilerie care au afectat alte zone din estul și sudul Ucrainei, de când forțele ruse au intrat în țară.

Ministerul rus al Apărării a fost ferm, anunțând că „detonarea mai multor depozite de muniție de aviație” a provocat o explozie și a spus inițial că nimeni nu a fost rănit. S-a spus că nu a avut loc niciun atac și că niciun echipament de aviație nu a fost avariat.

Principalele agenții de presă din Rusia au citat o sursă anonimă a ministerului spunând că „doar o încălcare a cerințelor de securitate la incendiu este considerată principalul motiv pentru explozia mai multor depozite de muniție pe aerodromul Saky”.

„Nu există semne, dovezi sau, cu atât mai puțin, fapte (care să indice) un atac deliberat asupra depozitelor de muniție”, au spus sursele citate.

Departamentul de sănătate din Crimeea a declarat că cel puțin un civil a fost ucis. Se pare, de asemenea, că o altă persoană a fost internată la spital cu răni moderate și altele cinci au fost tratate pentru răni ușoare.

Ucraina, ironică: ”Atenție cu fumatul pe lângă depozitele de muniție!”

Ucraina a emis o declarație pe un ton ironic, care amintește de răspunsul său la exploziile inexplicabile de pe teritoriul Rusiei în timpul conflictului.

„Ministerul Apărării al Ucrainei nu poate determina cauza incendiului, dar atrage din nou atenția asupra regulilor de siguranță la incendiu și a interzicerii fumatului în locuri neacreditate. Nu putem exclude ca ocupanții să găsească „întâmplător” niște „insigne”, „cărți de vizită” sau chiar urme de ADN”, se arată în comunicat. 

Moscova ar putea acuza Kievul că a trecut o nouă linie roșie dacă Ucraina ar recunoaște că a atacat un teritoriu pe care Rusia îl vede ca fiind al său.

Guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat că în jurul bazei aeriene a fost stabilită o zonă de excludere de cinci kilometri (trei mile).

Baza este aproape de stațiunile de pe litoral Novofedorivka și Saky, dar asociația turoperatorilor ruși a declarat că activitatea turistică nu pare să fi fost afectată. Cu toate acestea, un martor local a declarat pentru Reuters că a existat un blocaj rutier oficial pe drumul principal de ieșire din Novofedorivka, care duce în direcția bazei.

Numeroase videoclipuri surprinse de pe plaje au fost postate pe rețelele de socializare, arătând în depărtare uriașe ciuperci de fum.

Novofedorivka și Saky se află la aproximativ 50 km (30 mile) nord de portul Sevastopol, sediul flotei ruse de la Marea Neagră, pe care Moscova a închiriat-o de la Kiev timp de zeci de ani înainte de a confisca și anexa întreaga peninsulă de Ucraina în 2014, printr-o operațiune condamnată și nerecunoscută de către majoritatea celorlalte tari.

Pe 31 iulie, un oficial din Crimeea a acuzat Ucraina că a rănit cinci persoane într-un atac cu drone la Sevastopol. Kievul nu a comentat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.