Kuzmin, de râsul internetului: Val de ironii la adresa Ambasadei Rusiei în România, după lansarea campaniei ”Călătorește în Rusia!”


Kuzmin, de râsul internetului: Val de ironii la adresa Ambasadei Rusiei în România, după lansarea campaniei ”Călătorește în Rusia!”

Mărețul om de stat sovietic Valery Kuzmin, actualmente ambasador al Rusiei în România, după niște stagii diplomatice care au mai inclus Republica Moldova și Libia, ulterior unui job de spion la agentura din Dresda, în slujba secerii și a ciocanului kaghebist, alături de mai tânărul coleg pe atunci Vladimir Putin, s-a făcut din nou de râsul internetului. 

Isprava este legată de recenta decizie a Ambasadei Federației Ruse, anume aceea de a acționa pe post de agent de marketing pentru campania demarată în România de către Casa Rusă din București, sub titulatura ”Călătorește în Rusia!”.

Formulările ”smart” și atractivitatea mesajului nu fac casă bună cu cele două principale instituții de ”soft power” ale Kremlinului în România, și vorbim aici despre Casa Rusă și de Ambasada de pe Kiseleff, construcțiile cu pretenții publicitare prin care Rusia încearcă să-și oferteze ”atracțiile turistice”, în vreme ce soldații săi ucid copii și violează femei în Ucraina, fiind cioplite din același uscat și noduros limbaj de lemn al propagandiștilor cu stea în frunte.

”Călătorește în Rusia! Vizitează cele mai spectaculoase locuri (cu precădere balcoanele etajelor de la 10 în sus), fă cunoștință cu inedita cultură rusă (încearcă și cu autorii etichetați ca agenți străini, să vezi ce pățești), gustă din cele mai gustoase preparate (în special ceaiul cu poloniul și salata de noviciok), trăiește-ți viața (ăsta da pariu în țara lui Putin)!”. Aceasta este formula cu care Ambasada Rusiei își deschide mesajul către publicul din România, cu precizarea că parantezele, firește, ne aparțin.

Agentura (diplomatică, bineînțeles) rusă face ulterior trimitere către o postare mai amplă și mai descriptivă a Casei Ruse, care la rându-i, raportată la situația prezentă dar și la tradiționala lipsă de simpatie a românilor față de vecinul etern neprieten de la Răsărit, îi cauzează oricărui cititor lucid și informat o stare de profund deranj stomacal: ”Ai visat mereu să vizitezi Rusia și să-i vezi toate frumusețile? Să te plimbi de-a lungul Pieței Roșii din Moscova, să vezi podurile mobile din Sankt-Petersburg, să vizitezi muzeul Ermitaj, să vezi cu ochii tăi cel mai curat lac din lume - Baikal, să urci pe cel mai înalt munte din Rusia - Elbrus (5.642 m), acestea și multe alte locuri te așteaptă!”.

Reacțiile internauților la postarea Ambasadei Rusiei în România nu au întârziat să apară și ironizează în mod unanim campania vectorizată în social media în plin război de agresiune în Ucraina. 

”Marș afară din Ucraina, pentru că vreau s-o vizitez!”, spune utilizatorul de Facebook Romulus L Albu, în timp ce Vasile Mija întreabă retoric: ”Și cu ce se ajunge la voi? Cu bicicleta, că avioanele au interzis și când or avea dreptul să zboare or să cadă ca muștele”. 

”Țară frumoasă condusă de imbecili”, spune Sommer Mathias, iar Octavian Niculescu punctează adevăratele atracții ale Rusiei prezente în viziunea multora dintre românii lucizi: ”Să vezi rușii într-un blocaj de 100 de km, încercînd să fugă din Crimeea, asta ar fi fost o chestie de văzut!”.

”Cultura cotropitoare ruZă? Nu, mulțumesc! Aștept ca Ucraina să extirpe cancerul rusesc din est, să o pot vizita. O să vă trimit poze de pe plaja din Crimeea”, îi anunță pe reprezentanții Ambasadei userul Giovanni Dominick, iar Robert Kawa parafrazează mai întâi o trimitere a publicației noastre (”Depozitele rusești de muniție sar în aer de bucurie la vederea sabotorilor ucraineni”), după care explică motivele pentru care Rusia nu este deloc o țară frecventabilă: ”Cultura rusă se rezumă la vodka și târât mort de beat prin noroaie. Pas. Locurile frumoase sunt, de fapt, noroaie. D-asta merg rușii în vacanță peste hotare. Pas.”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.