Axa Răului: Kremlinul transmite că își va consolida relațiile cu talibanii și regimul de la Phenian


Axa Răului: Kremlinul transmite că își va consolida relațiile cu talibanii și regimul de la Phenian

Kremlinul își va consolida relațiile atât cu regimul de la Phenian, cât și cu talibanii din Afganistan. Dictatorul rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia și Coreea de Nord își vor extinde relațiile bilaterale, a informat luni agenția de presă de stat a Phenianului, KCNA. Putin i-a transmis dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un, că cele două țări își vor "extinde relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive prin eforturi comune", a informat luni KCNA.

Într-o scrisoare adresată lui Kim cu prilejul zilei eliberării Coreei de Nord, Putin a precizat că legăturile ruso-coreene mai strânse ar fi în interesul ambelor țări și ar contribui la consolidarea securității și stabilității peninsulei coreene și a regiunii nord-estice a Asiei, a transmis KCNA.

De asemenea, Kim i-a trimis o scrisoare lui Putin în care a precizat că prietenia ruso-coreeană s-a creat în cel de-al Doilea Război Mondial prin victoria asupra Japoniei. 

"Cooperarea, sprijinul și solidaritatea strategică, respectiv tactică" dintre Rusia și Coreea de Nord au atins de atunci un nou nivel privind eforturile comune de a dejuca amenințările din partea forțelor militare ostile, a spus Kim în scrisoare, conform Reuters. KCNA nu a enumerat forțele ostile, dar acest termen a fost folosit sistematic de regimul de la Phenian referitor la SUA și aliații americanilor. 

Încă din 2019 se întrevedea o consolidare a relațiilor ruso-coreene, mai precis din momentul în care Kim a semnat un acord pe parcursul unei întâlniri cu Vladimir Putin. 

Coreea de Nord a recunoscut în iulie drept state independente cele două regiuni ocupate de ruși în estul Ucrainei, Lugansk și Donețk. Totodată, există discuții ca muncitorii nord-coreeni să fie trimiși în Lugansk și Donețk pentru a ajuta, printre altele, în domeniul construcțiilor. 

În ceea ce-i privește pe talibani, Rusia a anunțat că va colabora cu aceștia acolo unde această colaborare e în interesul Moscovei. 

"Talibanii, indiferent de modul în care îi tratați, reprezintă o realitate care nu poate fi evitată. Prin urmare, trebuie să colaborăm cu ei acolo unde se potrivește intereselor noastre și acolo unde este necesar pentru a rezolva problemele cu care se confruntă Rusia", a spus ambasadorul Rusiei la Kabul, Dmitri Zhirnov, pe parcursul unui interviu acordat RIA Novosti.

La Moscova urmează să înceapă discuțiile între o delegație a Ministerului afgan al Industriei și Comerțului din Guvernul taliban și partenerii ruși, a adăugat Zhirnov.

Guvernul taliban are în plan, printre altele, să discute despre aprovizionarea cu petrol, cereale și ulei de floarea soarelui. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.