VIDEO. Serviciile secrete ucrainene: Rusia pregătește un „incident” grav la centrala nucleară Zaporojie. Numeroase vehicule militare rusești au fost „parcate” lângă unul dintre reactoare


VIDEO. Serviciile secrete ucrainene: Rusia pregătește un „incident” grav la centrala nucleară Zaporojie. Numeroase vehicule militare rusești au fost „parcate” lângă unul dintre reactoare

În ciuda repetatelor asigurări din partea Moscovei care susține că prezența trupelor sale în perimetrul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip pe teritoriul Europei, ar fi o garanție pentru evitarea unui „nou Cernobîl”, există temeri serioase privind producerea unui incident grav în viitorul apropiat. 

Joi, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaev, preciza că propunerea Naţiunilor Unite privind demilitarizarea zonei din jurul centralei nucleare este „inacceptabilă''.

Tot joi, serviciile secrete ucrainene au transmis că Rusia le-ar fi cerut angajaţilor (ucraineni) ai centralei nucleare să nu se prezinte vineri la lucru, relatează news.ro.

Potrivit lui Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, „există informaţii noi, au sosit cu aproximativ jumătate de oră în urmă, că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”.

„Asta le-au spus ruşii oamenilor lor, în primul rând angajaţilor Rosatom”, a mai spus Iusov într-o declarație pentru NBC News, referindu-se la agenţia nucleară rusă.

Oficialul ucrainean a precizat că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregăteşte vineri „provocări la scară largă” la centrala nucleară.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări masive ruseşti pe teritoriul Zaporojiei mâine (n.r. vineri). Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informaţiile din sursele noastre şi de comportamentul ruşilor la instalaţie”, a adăugat el.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă vreun angajat al agenţiei Rosatom este staţionat la Zaporojie.

Ministerul rus al Apărării a acuzat, joi, Ucraina şi pe aşa-numiţii „intermediari ai Statelor Unite” că încearcă să organizeze, vineri, un ”accident minor” la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

Un nou videoclip postat în rețelele de socializare dezvăluie însă faptul că vehicule militare rusești se află în interiorul unei camere a turbinelor conectate la un reactor nuclear al centralei Zaporojie, unde bombardamentele din ultima perioadă au alimentat temerile legate de un dezastru nuclear. 

Potrivit digi24.ro, vehiculele , se află în partea de vest a clădirii, la parter, la aproximativ 130 de metri de reactor. VIDEO la finalul textului!

Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat, vineri, că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei. Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o „provocare pe scară largă'' acolo, relatează agerpres.ro.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost ocupată de Rusia în luna martie. Ea rămâne în apropiere de linia frontului şi a fost în mod repetat ţinta unor bombardamente în ultimele săptămâni. 

De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din jurul centralei, scrie agerpres.ro.

Vorbind în faţa presei după convorbirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală.

„Instalaţia nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei Zaporojie şi pentru a asigura securitatea zonei'', a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de ''sinucidere''.

 

Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite cu apă, care conțin uraniu 235, ce are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.

La 22 iulie, doar două dintre reactoarele sale erau în funcțiune, potrivit Agenției pentru Energie Nucleară (NEA).

Cel mai mare risc pentru reactoare este reprezentat de o scădere a aprovizionării cu apă. Apa sub presiune este folosită pentru a transfera căldura din reactor și moderare pentru a încetini neutronii.

Moderatorul de neutroni este necesar pentru încetinirea neutronilor rezultați din fisiune (neutron termici) pentru a le crește eficiența de producere a unor noi reacții de fisiune. Moderatorul trebuie să fie un element ușor care permite neutronilor să se ciocnească fără a fi capturați. Ca moderatori se utilizează apa obișnuită, apa grea sau grafitul.

Dacă apa ar fi întreruptă, iar sistemele auxiliare, cum ar fi generatoarele diesel, nu ar reuși să mențină reactorul rece din cauza unui atac, reacția nucleară ar încetini, iar reactorul s-ar încălzi foarte repede.

La temperaturi atât de ridicate, hidrogenul ar putea fi eliberat din învelișul de zirconiu, iar reactorul ar putea începe să se topească.

Cu toate acestea, experții spun despre clădirea care adăpostește reactoarele că este proiectată să conțină radiații și să reziste la impacturi majore, ceea ce înseamnă că riscul unei scurgeri majore acolo este încă limitat.






 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.