VIDEO. Fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul și „Rasputinul” Kremlinului, a fost ucisă într-un atent la Moscova / Mașina-capcană l-ar fi vizat, de fapt, pe tatăl ei


VIDEO. Fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul și „Rasputinul” Kremlinului, a fost ucisă într-un atent la Moscova / Mașina-capcană l-ar fi vizat, de fapt, pe tatăl ei

Fiica în vârstă de 30 de ani a celui cunoscut drept „ideologul”/ „creierul” lui Putin, eminența cenușie a Kremlinului sau chiar „Rasputinul” tiranului rus, Aleksandr Dughin, filosof rus renumit pentru vederile sale antiucrainene, a fost ucisă într-un atentat produs, sâmbătă seară, în apropiere de Moscova. 

Din primele relatări de presă, mașina în care se afla Daria Dughina, o Toyota Land Cruiser Prado, a sărit în aer în satul Bolshie Vyazemy, dintr-o suburbie a Moscovei, având cel mai probabil o bombă artizanală la bord. În urma exploziei, Dughina și șoferul mașinii au murit pe loc. Într-o informație ulterioară se precizează că la volan s-ar fi aflat, de fapt, chiar fiica lui Dughin.



 

Presa rusă scrie că, atât Daria, cât și tatăl ei se întorceau de la festivalul „Tradiția” de la muzeul Pușkin din Bolshie Vyazemy, iar Aleksandr Dughin ar fi urmat să fie în mașină, însă a decis să urce într-un alt autoturism, scăpând astfel cu viață. Sosit la locul exploziei, Alexandr Dughin a fost filmat punându-și mâinile în cap. VIDEO AICI

 

Daria Dughina se afla pe lista sancțiunilor în Marea Britanie și SUA, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina și pentru că a condus o „platformă pentru ultranaţionaliştii ruşi de a răspândi dezinformare şi propagandă”. În martie, fiica ideologului a apărut într-un interviu pentru youtuber-ul rus Nikolai Rosov, în care a calificat Occidentul şi Europa drept "rasişti totalitari, colonialişti şi nazişti”, precizând că susține „ferm” invazia din Ucraina.

 

Potrivit lui Denis Pușilin, liderul așa-numitei Republici Populare Donetsk(DPR), atentatul ar fi fost provocat de “teroriști ai regimului ucrainean” și îl viza, de fapt, pe Dughin. „Terorișii regimului ucrainean, încercând să îl elimine pe Alexandr Dughin, au aruncat-o în aer pe fiica sa, care se afla în mașină”, a scris Pușilin într-o postare pe Telegram.

Într-un interviu pentru Digi24 acordat în 2017, când a venit în România, Dughin se lăuda că ideile sale îl influențează pe Vladimir Putin. El ar fi cel care a dat un nou sens termenului de Novorossia (Noua Rusie), folosit de Putin pentru a justifica anexarea Crimeei în 2014.

„Avem nevoie de Putin pentru totdeauna şi trebuie să-i prelungim viaţa cât mai mult posibil. Acum, societatea noastră are nevoie de un lider puternic, precum Putin. Avem nevoie de Putin şi de nimeni altcineva. Deci, nu ne împiedicăm de legi. Legea este pentru noi ceva opţional. Dar, Putin nu este opţional. Pentru că ne-a salvat, a făcut Rusia măreaţă din nou şi nu vrem să îi ducem dorul. Deci, el va rămâne pentru totdeauna”, spunea Dughin în interviul pentru Digi24.

În vârstă de 60 de ani, Alexandr Gelievici Dughin (n. 7 ianuarie 1962, Moscova) este un geopolitician, filozof, sociolog și politician rus, unul dintre cei mai influenți intelectuali ai „noii Rusii“, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul și armata rusă. Este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității de Stat din Moscova și lider al Mișcării Internaționale Eurasia. Dughin se opune liberalismului și globalismului, pledează pentru respectarea valorilor creștine tradiționale, naționale și pentru crearea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane.

În 1993, Dughin a fost cofondator al Partidul Naţional Bolşevic în 1993, înainte de a deveni o figură fascistă proeminentă şi susţinător al lui Putin. A cerut de multă vreme o invazie a Ucrainei şi crede că Moscova are dreptul de a conduce toată Europa şi Asia. Scrierile sale - care au fost lecturi obligatorii pentru soldaţii ruşi - proclamă o viziune paranoică asupra lumii care promovează ideea ca Moscova să controleze totul "de la Vladivostok la Dublin”.

Putin a urmat cu sfințenie viziunea lui Dughin, publicată încă din 1997, care include acțiunile Rusiei de a sădi diviziune în societatea americană, de a exacerba tensiunile istorice dintre Marea Britanie și Europa continentală, de a atrage Europa de Vest prin bogăția resurselor naturale. 

„Produs al declinului sovietic din perioada târzie, Dughin aparține listei lungi și sumbre a teoreticienilor politici care inventează un trecut puternic și glorios - infuzat cu misticism și obedient în fața autorității - pentru a explica un prezent eșuat”, scrie David von Drehle într-un editorial publicat de The Washington Post.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani probabil că i-a confirmat lui Vladimir Putin că Dughin ar avea dreptate până la capăt. Așa că i-a ascultat și următorul sfat: o Ucraină independentă e un pericol, a spus Dughin, și stă în calea măreției Rusiei, adaugă editorialistul mai sus menționat.

Imaginea de mai jos, cu Daria și Aleksandr Dughin, a fost făcută cu doar câteva ore înainte de atentat.

 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.