Presupusa spioană-asasină din Ucraina ar fi fost membră a Regimentului Azov. Jurnaliștii independenți de limbă rusă ironizează viteza cu care FSB a rezolvat „cazul Dughina”, în condițiile în care alte asasinate celebre nu au fost elucidate nici în ani de zile


Presupusa spioană-asasină din Ucraina ar fi fost membră a Regimentului Azov. Jurnaliștii independenți de limbă rusă ironizează viteza cu care FSB a rezolvat „cazul Dughina”, în condițiile în care alte asasinate celebre nu au fost elucidate nici în ani de zile

Kevin Rothrock, redactor șef al publicației independente de limbă rusă Meduza, renumită pentru dezvăluirile sale care pun într-o lună proastă Kremlinul, scrie pe canalul său de Telegram că ucraineanca - Natalya Vovk, născută Shaban - despre care FSB susține că ar fi fost folosită de serviciile secrete din Ucraina pentru amplasarea unei bombe artizanale în autovehiculul condus de Daria Dughina ar fi fost în trecut membră a Regimentului Azov, declarat recent de Rusia drept organizație teroristă. Poze cu ea și cartea acesteia de identitate au fost deja postate pe mai multe rețele de socializare din Rusia. 

PODUL a publicat AICI acuzațiile oficiale ale FSB la adresa serviciilor secrete ucrainene pe care le consideră reponsabile de organizarea asasinatului cu bombă artizanală de sâmbătă seară soldat cu moartea Dariei Dughina, fiica lui Aleksander Dughin, așa-numitul „ideolog” al Kremlinului. 

Imediat după asasinat, numeroase voci ale propagandei ruse, în frunte cu Margarita Simonian, redactor-șef Russia Today, au cerut - vociferând vehement în spațiul public și acuzând Ucraina de omor -  să fie executați toți prizonierii de război, iar Kievul să fie „pulverizat”.

Tot Rothrock preia o postare a Holod.media care a numărat zilele de care autoritățile ruse au avut nevoie pentru a descoperi presupușii autori în cazul unor asasinate care au zguduit și chiar schimbat istoria recentă a Rusiei: 2733 zile - Boris Nemțov (cel mai serios rival politic pe care Vladimir Putin l-a avut vreodată, ucis în februarie 2015), 4786 în cazul activistei pentru drepturile omului Natalia Estemirova și 5798 în cazul jurnalistei Anna Politkovskaia. În cazul Dariei Dughina au trecut doar două zile până ce autoritățile au indicat pe cine consideră responsabil de omor, viteza uluitoare cu care s-a „elucidat” cazul Dughinei alimentând și mai mult speculațiile potrivit cărora Kremlinul și serviciile sale secrete nu ar fi chiar străine de acest asasinat, în condițiile în care FSB și Vladimir Putin au recurs și în trecut la diversiuni oarecum similare pentru a prelua și securiza puterea (în 2000, Putin, un fost kaghebist cvasinecunoscut, a reușit să câștige alegerile, prezidențiale cu „ajutorul” unor atentate atribuite oficial teroriștilor ceceni, dar orchestrate în realitate de FSB ca pretext pentru răspândirea panicii în Rusia și declanșarea celui de-al doilea război din Cecenia). PODUL a scris despre asta AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.