La comanda Rusiei, Ivan Ceban și-a lansat un partiduleț ”proeuropean” în R.Moldova. Cum vrea Kremlinul să rupă din electoratul Maiei Sandu și al PAS. Recosmetizarea lui Ceban e o operațiune FSB-GRU. Primarul Chișinăului ar trebui interzis pe teritoriul României


La comanda Rusiei, Ivan Ceban și-a lansat un partiduleț ”proeuropean” în R.Moldova. Cum vrea Kremlinul să rupă din electoratul Maiei Sandu și al PAS. Recosmetizarea lui Ceban e o operațiune FSB-GRU. Primarul Chișinăului ar trebui interzis pe teritoriul României

Rusia l-a pus pe Ivan Ceban, primarul dezastruos al Chișinăului, să lanseze un partid politic și cică ”proeuropean” cu scopul de a rupe din electoratul PAS și a celorlalte grupări pro-europene. 

Deși partidulețul se numește ”Mișcarea Alternativa Națională” e bine de știut că vizează numai și numai atingerea obiectivelor Kremlinului, adică menținerea R.Moldova în siajul Estului. 

Până la acest moment al anunțului, Ivan Ceban (care a câștigat Primăria Chișinăului din postura de candidat PSRM) a trecut printr-o recosmetizare etapică, totul având loc sub atenta coordonare a FSB-GRU. 

De unde până acum un an era notoriu pentru cea mai agresivă românofobie, Ceban și-a moderat dintr-odată discursul și a început să pozeze în mare ”român” și ”proeuropean”. Tendința s-a intensificat vizibil pe măsură ce Igor Dodon devenea din ce în ce mai insignifiant. Asta pentru că Ivan Ceban este noul Dodon, adică e cel mai important pion politic al Rusiei din R.Moldova. 

O etapă a recosmetizării presupune trimiterea lui Ceban la cerșit imagine și bani în România, unde obișnuiește să se prezinte drept mare ”român”. Vă amintim că acest ”român” a aranjat, împreună cu Dodon și Chicu, ca ajutoarele trimise necondiționat de România, în contextul Covid, să fie primite sub podul de la Telecentru, noaptea, într-o periferie sordidă.

Podul.ro avertizează din nou că serviciile secrete ar trebui să-i ia la întrebări pe primarii mioritici care fac jocurile lui Ceban, adică jocurile Rusiei. De asemenea, considerăm că Ivan Ceban ar trebui interzis pe teritoriul României la fel ca Iurie Roșca, pe o perioadă nedefinită. 

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, de ce proiectul lui Ceban este, indubitabil, un proiect eminamente rusesc:

”Ion Ceban a anunțat formarea partidului "Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”.

Ceban se poziționează în opoziție față de actuala guvernare și încearcă să prindă un segment de electorat atât de pe zona stângii cât și din zona de "centru".

Federația Rusă tot timpul a știut să meargă pe mai multe " variante". Și acum este același tip de joc. L-au scos pe Ceban din siajul lui Dodon, ca partidul lui să poată lua electoratul pe care îl pierde fostul președinte, cercetat penal, dar să capteze și electoratul mai de centru pe care îl pierde PAS.

Niciun partid politic în Moldova nu mai poate obține 51% . Atunci, este nevoie ca partidele pro ruse să poată strange cât mai mult electorat, cât mai multe procente, fiecare să adune voturi din zona din care poate accesa, ca la final să îsi dea mana și să facă o alianță de guvernare.

Jocul e simplu: Ceban va încerca să ia electoratul de "centru", adeptii moldovenismului, care vor și cu Rusia și cu UE, care în trecut au votat PAS și care n-au mai votat Dodon pentru faptul că au văzut ca acesta a fost sluga lui Plahotniuc și lua bani în pungă

E o mișcare de captare a fiecărui vot potențial.

Pas ul s-a prăbușit în sondaje și nu va putea recupera. Nu există o variantă pentru electoratul de dreapta. E doar Pas, nu s-a creat alt partid, nu există alți lideri de dreapta cu potențial.

Pas nu a avut inteligența să lucreze și el o " opoziție " de dreapta, care să capteze electoratul pe care îl pierde ca urmare a erodarii la guvernare și nici nu are o evoluție bună în actul guvernamental, lipindu-i-se eticheta de " incompetent"

Ceban e un proiect rusesc, dar este un proiect smart. Probabil, va lua un nou mandat la Primăria Chisinau și va putea să joace cu partidul lui, să îl aduca la guvernare. Asta dacă nu va fi oprit din activitate de procurori!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.