Grava recesiune economică mondială. Cum se pregătesc cetățenii celor mai puternice țări occidentale pentru a face față


  • ACP
  • Aug 25, 2022 12:26
  • 917
Grava recesiune economică mondială. Cum se pregătesc cetățenii celor mai puternice țări occidentale pentru a face față

În fața recesiunii atipice ce se instalează rapid în Occident, locuitorii țărilor care reprezintă cele mai mari puteri economice încearcă să se pregătească, atât cât le e posibil, pentru a face față previzibilei înrăutățiri a situației generale. 

Un raport al companiei americane Bankrate arată că șapte din zece americani sunt îngrijorați de o recesiune iminentă, dar mulți dintre ei nu sunt pregătiți financiar pentru a-i face față, doar 17% dintre americani spunând că sunt "foarte pregătiți" financiar pentru recesiune. În același timp marea majoritate a adulților americani (74%) spun că acum iau măsuri în mod activ pentru a se pregăti financiar pentru criza ce urmează să vină. Astfel, 47% din totalul americanilor cheltuie mai puțin pentru achiziții discreționare, 35% adaugă mai mulți bani la economiile lor de urgență, 19% adaugă mai mult la fondul pentru pensie, 30% își achită în avans datoriile de pe cardurile de credit și 24% își caută un venit mai stabil sau încă unul în plus față de cel avut deja. (sursa: AICI)

În Germania, altă mare economie occidentală, perspectivele asupra economiei sunt chiar mai sumbre decât în Statele Unite, gospodăriile private fiind nevoite anul acesta să-și folosească deja economiile pentru a combate creșterea prețurilor de consum. Inflația ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinea economică rezultată în urma crizei energetice au contribuit cel mai mult la contracția economiei germane în august, de la începutul pandemiei de COVID-19 în martie 2020.

Germanii au economisit aproximativ 70 de miliarde de euro între aprilie 2020 și martie 2021, pentru a face față crizei ce urma să vină, iar acum bilanțurile băncilor arăta că aceștia și-au folosit deja acele economii de la sfârșitul anului trecut până în măsura în care acestea au fost "aproape complet eliminate către sfârșitul primului trimestru al anului 2022”, după cum a arătat rezultatul unui raport prezentat de șeful compartimentului de cercetare economică al Institutului Ifo din München, Timo Wollmershäuser. Potrivit economistului Phil Smith (S&P), datele din economie indică "o imagine sumbră a economiei germane", cu un impact negativ din ce în ce mai mare asupra salariilor reale, a căror creștere a rămas mult în urma inflației, a creșterii prețurilor. Salariile negociate de sindicate nu au crescut la fel de repede ca prețurile de consum, iar un studiu sindical realizat de Fundația Hans Böckler susține că această situație să persiste în continuare pentru mai multă vreme. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.