Teheranul continuă să mintă în privința intențiilor sale privind programul nuclear, deși au fost publicate datele care atestă că intenționează să devină o mare putere nucleară


  • ACP
  • Aug 29, 2022 19:21
  • 1289
Teheranul continuă să mintă în privința intențiilor sale privind programul nuclear, deși au fost publicate datele care atestă că intenționează să devină o mare putere nucleară

Într-o conferință de presă susținută luni la Teheran, președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat că țara sa a ajuns la momentul în care își poate realiza singură obiectivele programului civil nuclear, chiar dacă Israelul a făcut tot ce era posibil - prin sabotaj, asasinate și amenințări – să împiedice această chestiune.

Activitățile nucleare și tehnologia nucleară sunt "dreptul" Iranului, a mai spus președintele Raisi, subliniind în același timp că armele nucleare nu au loc în "doctrina de apărare" a țării, conform decretului liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. (sursa: AICI)

Comentariile acestea sunt făcute în timp ce Teheranul și Washingtonul se află înaintea momentului în care s-ar putea deschide calea pentru relansarea acordului nuclear de la Viena din 2015, urmându-se un proiect al Uniunii Europene. Numai că, deși Teheranul pretinde că dorește doar să își exercite "dreptul său inalienabil la tehnologia nucleară pașnică", ceea ce ar justifica reluarea acordului nuclear întrerupt de administrația Trump, un volum mare de informații arată că iranienii urmăresc de fapt transformarea țării lor într-o putere militară nucleară.  

Astfel, Anuarul Serviciului Suedez de Securitate publicat anul acesta, care acoperă anul 2021, arată că "Iranul conduce campanii de spionaj industrial care vizează în principal industria suedeză de înaltă tehnologie și produsele industriale suedeze care pot fi utilizate într-un program de arme nucleare".

De asemenea, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției din Germania a publicat un raport care spune că "agențiile de informații interne germane au reușit să identifice o creștere semnificativă a încercărilor de achiziții legate de proliferarea programului nuclear al Iranului".

Raportul arată că proliferarea "activităților de acest tip includ și achiziționarea de know-how și produse pentru dezvoltarea și producerea de arme de distrugere în masă, dar și tehnologii de livrare (construcția și lansarea rachetelor balistice)".  Raportul serviciului de informații a adăugat că Biroul German de Investigații Vamale (ZKA) a demarat o anchetă împotriva unui cetățean german de origine iraniană pentru "suspiciunea că ar fi încălcat Legea comerțului exterior în mai multe cazuri, fiind implicat în achiziționarea de echipamente de laborator și spectrometre pentru programul nuclear și de rachete al Iranului". 

"Activitățile de achiziții din Germania în acest scop (extinderea programului de rachete) sunt în mod constant ridicate – cu o tendință ascendentă", deoarece regimul iranian are ca obiectiv dezvoltarea "unuia dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu", mai spune  raportul serviciului german de informații. (sursa: AICI)

Iar reluarea acordului nuclear cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană ar oferi Teheranului accesul la peste 100 de miliarde de dolari, prin ridicarea unei părți consistente a sancțiunilor care sunt acum în vigoare, bani care ar putea accelera și susține imensul proiect de creare a unei mari forțe militare nucleare iraniene. În aceste condiții, nu numai Israelul și Arabia Saudită vor fi în pericol, ca ținte primare ale regimului de Teheran, așa cum au declarat deschis, repetat, ani la rând, înalții oficiali iranieni, dar întreagă zona a Orientului Mijlociu ar avea de făcut față amenințărilor unei puteri care nu s-a sfiit să atace obiectivele civile ale altor țări, cum ar fi vasele aflate în tranzit prin Golful Persic. Rămâne însă de văzut zilele următoare dacă Washingtonul se va lăsa înșelat de discursul pacifist pentru export al Teheranului și va merge mai departe cu reluarea acordului nuclear de la Viena.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.