Britanicii, îndemnați să fie mai puțin reticenți în privința consumului de apă reziduală reciclată. Șeful Agenției de Mediu din Marea Britanie: "Trebuie să tratăm apa ca pe o resursă prețioasă!"


  • ACP
  • Aug 30, 2022 14:39
  • 906
Britanicii, îndemnați să fie mai puțin reticenți în privința consumului de apă reziduală reciclată. Șeful Agenției de Mediu din Marea Britanie: "Trebuie să tratăm apa ca pe o resursă prețioasă!"

Seceta din Marea Britanie a făcut ca discuția despre consumul apei reziduale reciclate să fie dusă într-un singur sens de către guvernanți - către acceptarea acestei soluții drept singura posibilă în actualele condiții. 

Șeful Agenției de Mediu din Marea Britanie, Sir James Bevan, a anunțat într-un articol din Sunday Times că britanicii ar putea în curând să-și crească consumul de apă reziduală reciclată, într-un efort de a contracara circumstanțele de mediu înrăutățite din regiune.

"Va trebui să fim mai puțin pretențioși în privința sursei de unde vine apa noastră de băut", a scris oficialul în ediția din weekendul trecut a Sunday Times. 

"O parte a soluției va fi reprocesarea apei care rezultă din tratarea apelor reziduale și transformarea ei înapoi în apă potabilă – perfect sigură și sănătoasă, deși asta nu este ceva ce o să le placă multora", a continuat acesta. 

Oficialul a menționat în interviu și preocupările autorităților cu privire la practicile companiilor de canalizare, care sunt renumite pentru pomparea apelor uzate în ocean, fapt confirmat de o investigație recentă care a constatat că până la 870 de conducte ar putea deversa ilegal apele reziduale în apele din jurul Marii Britanii. Lăsând la o parte comportamentul ilegal, se pare că și practicile moderne, standard, de canalizare ar reprezenta o amenințare pentru mediu, conform oficialului britanic. Deșeurile obținute din tratare pot avea teribile efecte secundare ecologice și, după cum a subliniat Bevan, toată apa care vine în robinetele ori în toaletele noastre vine de undeva.  

"Trebuie să tratăm apa ca pe o resursă prețioasă, nu ca pe un bun gratuit. Va trebui să fim mai selectivi cu privire la felul în care folosim apa potabilă. Nu are sens să o folosim pentru a curăța mașina sau a uda gazonul", a mai spus oficialul britanic, adăugând că înțelege că e posibil ca sugestiile sale de economisire a apei să nu fie primite bine de populație. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.