Date inedite: China comunistă cheltuiește mai mult pentru controlul populației decât pentru Apărare. Cât costă menținerea dictaturii cibernetice


  • ACP
  • Aug 30, 2022 21:01
  • 1293
Date inedite: China comunistă cheltuiește mai mult pentru controlul populației decât pentru Apărare. Cât costă menținerea dictaturii cibernetice

În timp ce creșterea rapidă a cheltuielilor Chinei cu înarmarea trezește o atenție sporită din partea comunității internaționale, mai ales în condițiile în care aceste cheltuieli susțin o masivă cursă a înarmărilor dusă în special împotriva Statelor Unite, a scapăt neobservat un alt fapt care este mult mai uimitor – China cheltuiește mai mult cu supravegherea și controlul propriei populații decât cheltuiește cu înarmarea. 

Mai exact, cheltuielile Chinei pentru siguranța publică au atins 210 miliarde de dolari anul trecut, adică au fost cu până la 7% mai mari decât toate cheltuielile sale naționale pentru apărare.

Sub pretextul luptei împotriva COVID-19, Guvernul președintelui Xi Jinping și guvernele locale din întreaga țară și-au înăsprit controlul asupra oamenilor obișnuiți, chiar dacă aceștia au răspuns în unele cazuri revoltându-se. De asemenea, în China este în derulare o campanie de "toleranță zero" față de corupție, lansată de Xi Jinping încă din 2012, după ce a preluat conducerea Partidului Comunist Chinez, campanie în cadrul căreia au fost epurate și cadrele de partid devenite indezirabile.

Supravegherea strictă a populației este justificată de comuniștii chinezi inclusiv prin realizări de tipul celor raportate de Biroul de Securitate Publică al Guvernului municipal din Shanghai - cazurile de tâlhărie din 2020 au fost de numai 72, în scădere cu 98% față de vârful înregistrat în 2000 și este din ce în ce mai probabil că numărul să scadă la zero, iar ratele de arestare în 2021 au fost de 96% pentru spargeri și de 100% pentru furturile de buzunare din metrouri. 

Deși China declară că se apropie de idealul unei societăți fără criminalitate datorită tehnologiei, prețul pe care trebuie să-l plătească cetățenii acestei țări nu este deloc mic. În majoritatea marilor orașe au fost instalate camere stradale și microfoane în toate zonele rezidențiale și clădirile comerciale, iar chinezii sunt urmăriți și cu aplicațiile de pe telefoanele mobile. Uigurii, creștinii, locuitorii din Hong Kong, Tibet, Mongolia Interioară, sunt urmăriți cu maximă strictele și cei care sunt găsiți vinovați ori măcar bănuiți de vreo ofensă împotriva partidului comunist ori a statului, ajung de multe ori în vasta rețea de lagăre de "reeducare prin muncă".  Dictatura cibernetică are acum sub controlul ei întreaga populație, iar cheltuielile acestei monstruozități cresc continuu chiar dacă în același timp economia chineză e în mare scădere de formă din cauza închiderii orașelor aflate în carantină, a crizei imobiliare și a secetei, pe lângă scăderea exporturilor pe piețele internaționale grav afectate de criza economică. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.