Pensionarii SIE votează AUR la prezidențiale! Legătura dintre nunta lui Simion și banii rezerviștilor din ”Servicii”!


Pensionarii SIE votează AUR la prezidențiale! Legătura dintre nunta lui Simion și banii rezerviștilor din ”Servicii”!

România respiră mediatic greu și după nunta lui George Simion, încă alimentându-se din punga oferită de publicațiile avide după rating cu același dopaj informațional menit să-i crească cota de piață controversatului președinte al AUR. În acest timp, deși se prezintă românilor ca unic și vrednic luptător antisistem, George Simion pășește triumfal către o candidatură la prezidențiale susținut, culmea, chiar de banii unora dintre foștii lucrători din ”servicii”, o sumă de generali SIE pensionari, unii cu activitate în vechea Securitate, ce finanțează proiecte asociative și mediatice obscure în slujba Alianței pentru Unirea Românilor.

Donează pentru Simion în conturile unei Fundații sponsorizate de ”pensionarii” SIE!

”Dăruiește la nunta noastră ca să punem pe roate un spital mobil. Nunta este un prilej de bucurie. Cel mai mare cadou pentru noi este ca toți cei care vor să ne fie alături în această zi să fie acolo, fără a-și pune problema unei sume de bani. Așadar, darul/cinstea sau ajutorul pentru tinerii însurăței este OPȚIONAL la nunta noastră. Cei care vor să ofere o sumă de bani, am prefera să o facă la petrecere sau prin cont bancar către Fundația aleasă de noi, iar banii vor merge pentru oamenii necăjiți care nu au posibilitatea de a beneficia de asistență medicală”, sună mesajul cu care George Simion își întâmpina, pe siteul oficial, amatorii de ”Petrecerea Secolului”, curioși să afle, tradițional românește, cum stă treaba cu ”Darul de Nuntă”.

Dedesubt, cu litere îngroșate, Simion a trecut apoi numele și datele de cont ale Fundației ”alese”: Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, RO83RNCB0082044160080005, Banca Comercială Română.

Pretențios după denumire, ONG-ul la care președintele AUR a făcut trimitere pare mai degrabă o oficină ”pentru Băieții Deștepți de Pretutindeni”, dacă ar fi să ne referim doar la numele și la istoricul persoanei care o patronează și la sponsorii proiectelor pe care instituția la patronează. 

Astfel, Fundația prin care Simion a colectat darul de nuntă este creația unui personaj cel puțin controversat, Eugen Popescu, care a și condus Direcția pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice a Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), pe vremea lui Adrian Năstase, la momentul la care DRP purta numele de Departamentul pentru Relația cu Românii de peste Hotare. Interesant este faptul că Popescu și-a înființat în 1999 Fundația, iar în 2001, după ce s-a angajat la Guvern, departamentul cu pricina și-a schimbat numele împrumutând fix titulatura ONG-ului lui Popescu!

Cu fondatorul la Guvern, în perioada guvernării Năstase, Fundația ”aleasă” azi de Simion să-i gestioneze darul de nuntă a primit, vreme de patru ani, o sumedenie de bani de la instituții sau firme de stat, cum ar fi SNP Petrom, CEC, BCR, Ministerul Tineretului și Sportului și chiar Ministerul Informațiilor Publice, afacerile ONG-ului fiind gestionate de nimeni alta decât soția lui Eugen Popescu

Sub oblăduirea lui Adrian Năstase și a lui Titus Corlățean (șeful DRP la acea vreme), familia Popescu nu a avut nicio problemă nici în a muta pur și simplu bani, dintr-un buzunar în altul al instituțiilor gestionate, episodul cel mai mediatizat fiind cel al „Universității de Vară Izvorul Muresului - a românilor de pretutindeni“, eveniment care se desfășura în urmă cu 20 de ani sub organizarea Doamnei Popescu (șefă a Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni) și cu finanțarea de Stat a soțului său, Domnul Popescu (barosan de în Departamentul Românilor de Pretutindeni). 

Fundația scoasă pe piață de Eugen Popescu, cu doi ani înainte ca acesta să devină nașul Departamentului Românilor de Pretutindeni, deține, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, o mai mult decât obscură agenție de știri intitulată, la fel de pompos ca și ONG-ul, „Romanian Global News”, agenție care, în ciuda prezenței minimale pe piața media, este sponsorizată, printre alții, de către colosul comercial care produce și comercializează marca ”Borsec”, societate în conducerea căreia se află și s-au aflat nici mai mult nici mai puțin decât o sumă de foști generali din Serviciul de Informații Externe, unii dintre ei, cum spuneam, cu activitatea și în vechea Securitate sau în antreprizele acesteia. 

Cu alte cuvinte, banii pensionarilor din SIE, puși la treabă de ”pensionarii” Guvernului Năstase, fac imagine și capital politic pentru unicul, nepătatul, incoruptibilul, irepetabilul și inefabilul luptător anti-sistem George Simion. 

Dar să vedem concret și nominal, cum se traduce, în realitate, cumetria lui Simion cu ”Sistemul”.

4 ”securici”, doi mai mari și doi mai mici, sau drumul de la Cumpănașu la Simion

Marcă a Fundației alese de Simion să-i gestioneze darul de nuntă, „Romanian Global News”, măreața și aproape inexistenta în spațiul public agenție de presă a ”românilor de pretutindeni” are, la loc de frunte, printre sponsorii care-i susțin activitatea pusă în slujba AUR-ului, grupul Romaqua. Compania care produce și distribuie apa Borsec a fost populată de la momentul privatizării cu foști ofițeri ai Direcției Informații Externe (DIE) din temuta Securitate ceaușistă, după cum arată o investigație realizată de Mihai Munteanu pentru Evenimentul Zilei în anul 2008. Articolul a dispărut de pe site-ul Evz.ro, dar informațiile a reapărut în 2005, într-o anchetă ulterioară, a investigatorilor de la Rise Project.

Conform Rise Project, foștii lucrători din ”Servicii” care finanțează agenția ce s-a consacrat prin abordări editoriale ultra-naționaliste timp de două decenii, în ultimii ani făcând intens propagandă electorală pentru AUR., sunt următorii:

1. Generalul (r) Constantin Rotaru, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 - 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat în sfera de informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operațiunile de Aport Valutar Special ale Securității. În anii '90, fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.

2. Ioan Păun, general (r) SIE. În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în tară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. A devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Și el s-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.

3. Emilian Ivan, general (r) SIE. In Războiul Rece, a lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.

4. Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău - fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii '90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.

De reținut faptul că, potrivit Rise Project, Octavian Creţu, patronul Romaqua Group, le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuții purtate cu Adrian Năstase în 2006, din care reieșea că fostul premier îl șantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-și revizuia declarațiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

Relația, dezvoltată prin terți, între managementul ”stelar” de la Romaqua și George Simion, nu pare deloc întâmplătoare și nici lipsită de precedent. Înaintea ultimelor alegeri prezidențiale ”galacticii” apelor minerale băgaseră aproape 80.000 de lei într-un singur an în conturile unui alt candidat chipurile surpriză la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu. Astfel, în 2018, din cei 29.000 de euro pe lună, câștigați de Cumpănașu împreună cu soția sa, 3000 € proveneau de la compania care îmbuteliază Borsec, Romaqua Grup,, condusă de foștii lucrători SIE mai sus amintiți. 

Una peste alta, de prisos să mai amintim faptul că, la 20 de ani de la momentul în care fondatorul său, Eugen Popescu, trudea din greu pentru românii de pretutindeni în cadrul Cabinetului Năstase, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni are în continuare, la vedere, prin intermediul agenției „Romanian Global News”, sponsori de calibrul Societății de stat Tarom SA și a Cinicii Medicale a lui Gigi Becali. 

La fel cum tot de prisos ar fi și să mai amintim faptul că fix Fundația ce se susține din banii companiei cu management format din foști generali SIE este cea care i-a plătit onorariul lui Nicu Covaci, eternul moralist și disident român care le-a cântat, la nunta președintelui AUR, celor 10.000 de români prezenți la eveniment, fix de la masa lui George Simion...



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.