Nu mai e loc de împăcare! O pictură murală cu doi soldați, ai Rusiei și Ucrainei, îmbrățișați, a fost ștearsă la câteva zile după realizare!


Nu mai e loc de împăcare! O pictură murală cu doi soldați, ai Rusiei și Ucrainei, îmbrățișați, a fost ștearsă la câteva zile după realizare!

O lucrare de artă care înfățișează un soldat rus și un ucrainean îmbrățișându-se unul pe celălalt a stârnit indignare pe rețelele de socializare. Pictura murală a fost expusă în orașul australian Melbourne. Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasyl Myroshnychenko a descris-o ca făcând parte dintr-o adevărată ofensivă menită a distorsiona realitatea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin, potrivit unui raport al Newsweek. Peter Seaton, artistu care a creat opera de artă ce își propunea, conform declarațiilor sale, să promoveze o rezolvare pașnică a conflictului dintre cele două țări, s-a văzut nevoit să o elimine, după reacții extrem de ostile manifestate în spațiul public..

Conform ambasadorului Myroshnychenko, "o pictură murală recent dezvelită în Melbourne, care arată un invadator rus și un soldat ucrainean îmbrățișați este total ofensatoare pentru toți ucrainenii. Pictorul nu are nicio idee despre ce a însemnat și înseamnă invazia rusă din Ucraina iar pentru noi este complet dezamăgitor să o vedem făcută fără a fi consultată comunitatea ucraineană din Melbourne".

Myroshnychenko a solicitat artistului să-și șteargă pictura murală cât mai curând posibil, deoarece, Olga Boichak, un sociolog din Ucraina, a subliniat că aceasta creează un sentiment de echivalență falsă între victimă și agresor.

Postarea a primit peste 1.400 de aprecieri, sute de retweet-uri și numeroase comentarii.

„Chiar și promovarea păcii a devenit interzisă în Occidentul „civilizat”. Explicația logică este că supraveghetorii imperiului cer mai mult război... și până la urmă nu suntem atât de civilizați”, a scris un utilizator în timp ce partaja postarea.

BBC a anunțat într-un raport propriu faptul că pictura murală a fost înlăturată ulterior protestului diplomatic. Seaton - cunoscut sub pseudonimul artistic CTO - și-a cerut scuze pentru lucrarea sa, spunând că a fost una „stângace” și „nu a crezut că va fi primită atât de prost”. Practic, a doar câteva zile după ce și-a terminat piesa „Peace Before Pieces” de pe Kings Way din Melbourne, Seaton și-a petrecut o întreagă noapte acoperind-o cu vopsea.

Mii de ucraineni au fost uciși în războiul care a început după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Rusia a primit condamnare globală pentru această acțiune, SUA și multe alte țări occidentale impunând sancțiuni Moscovei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.