Cum i-a zdrobit Rusia pe găgăuzi: teroare, Gulag și foamete. Cele mai multe cazuri de canibalism din Basarabia au fost înregistrate în zonele locuite de găgăuzi


Cum i-a zdrobit Rusia pe găgăuzi: teroare, Gulag și foamete. Cele mai multe cazuri de canibalism din Basarabia au fost înregistrate în zonele locuite de găgăuzi

Istoricul și jurnalistul George Damian amintește, pe Facebook, cum a fost posibil ca găgăuzii, odinioară cu o majoritară orientare de dreapta, profund creștină, să ajungă în stadiul în care se găsesc astăzi, controlați de la Moscova, conduși de rusofili și de agenți ai serviciilor secrete rusești, care-i folosesc în vederea destabilizării R.Moldova. 

Motivele pentru care găgăuzii încă se găsesc sub talpa Rusiei sunt tot rusești, evident. Mai exact, este vorba despre teroarea și cumplita foamete la care i-a supus Rusia sovietică, cele mai multe cazuri de canibalism fiind înregistrate în zonele locuite de găgăuzi. De atunci nu și-au mai putut reveni, fiind rusificați cu brutalitate. 

Vă prezentăm comentariile lui George Damian:  

”Câteva gânduri despre găgăuzi. România e plină de urmașii găgăuzilor refugiați în dreapta Prutului. Prima generație a acestor refugiați a dat destui profesori universitari, dar și următoarele generații au menținut o prezență vie a găgăuzilor în spațiul public românesc (îi recunoașteți după numele de familie în unele cazuri).

Ideea este că găgăuzii din perioada interbelică au avut majoritar o orientare de dreapta, profund creștină. Ca să fie aduși la atitudinea de azi găgăuzii au trecut printr-un adevărat calvar, foametea organizată de sovietici după al Doilea Război Mondial i-a lămurit dincotro bate vântul (în regiunile locuite de găgăuzi au fost înregistrat cel mai mare număr de victime și de cazuri de canibalism în timpul foametei).

Din păcate a fost ratată șansa unei conexiuni între găgăuzii din România și cei din Republica Moldova, deși mă întreb dacă ar fi fost posibil așa ceva”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.